Flyktingströmmen fortsätter till Europa

1:50 min

Strömmen av människor, som kommer i båtar till den italienska lilla Medelhavsön Lampedusa, fortsätter. Nya båtar anländer varje dag med både tunisier och flyktingar från Libyen. Enligt FN:s flyktingkommissariat har omkring 2 000 personer anlänt sedan i lördags.

--Om Gud så vill, kommer jag vidare härifrån, kanske till Sicilien, för på Lampedusa finns nu tusentals människor, som sover utomhus, berättar en ung tunisier för GlobalTVproject.

Han landade på den lilla italienska ön tillsammans med över 300 andra i morse efter arton timmars färd över Medelhavet. Tunisiern säger att kanske hundra av dem skulle vilja stanna i Italien, men merparten vill vidare till Frankrike

Sedan revolten började i Nordafrika har 15.000 - 20.000 personer kommit hit över havet. Många är tunisier, som drömmer om ett bättre liv.  Många är också eritreaner och somalier, som befann sig i Libyen när striderna bröt ut, uppger FN:s flyktingsorgan UNHCR.

De fastboende Lampedusa-invånarna är inte fler än omkring 5 000, vilka nu upplever att de nu blir översköljda av en våg av flyktingar. Italiens regering har visserligen slussat många vidare till bland annat Sicilien och ska imorgon med hjälp av sex fartyg evakuera ett tusental personer, men öborna protesterar.

I går blockerades hamnen av fiskare och i dag tisdag pågår en ockupation av stadshuset. Lampedusas invånare hotar med att stänga restauranger och lägga ner allt arbete, om inte regeringen lättar på det hårda tryck som ön nu utsätts för.

Italiens regering vänder sig till EU för att få hjälp att hantera invandringsströmmen.