Piloter från Nordic Battle Group till Libyen

1:07 min

De piloter och andra svenska soldater som ska delta i insatsen i Libyen kommer från den europeiska styrkan Nordic Battle Group, som varit i beredskap sedan årsskiftet. Nu kan det ta upp till 15 dagar innan de är helt igång, säger Försvarets flygvapeninspektör Anders Silver för Ekot.

Riksdagen väntas ta beslutet om att skicka upp till som mest 250 personer till den Nato-ledda insatsen i Libyen på.  Det är piloter, tekniker, stabspersonal och underrättelsepersonal som i så fall åker.

Var de åtta Jas 39 Gripen-planen kommer att vara baserade är upp till Nato att bestämma. Mycket pekar på att det antingen blir Kreta eller Sicilien.

Det är första gången på 50 år som svenskt stridsflyg kommer att delta i en skarp insats utomlands. Sist det skedde var under konflikten i Kongo.

Men att Sverige i och med detta skulle ligga i krig med Libyen vill överbefälhavare Sverker Göranson inte säga. Han menar att Sverige bidrar tills en insats, inte att man är bland de som leder den.

– Sverige som nation per se är inte inblandade i ledningen av insatsen. Sverige som land är inte i krig, säger överbefälhavare Sverker Göranson.