Särskild grupp ska jobba för demokratiskt Libyen

1:12 min

Ett 40-tal länder och organisationer fanns representerade i London i dag när situationen i Libyen diskuterades. En av deltagarna var utrikesminister Carl Bildt, som förvånades över enigheten på konferensen.

– Jag hade trott att det skulle vara lite mer spänningar mellan olika perspektiv från olika deltagande stater än vad det var. Jag var förvånad över att vi hade så pass stor enighet, säger Carl Bildt.

På konferensen slogs det fast att den militära aktionen mot Kadaffis styrkor ska fortsätta tills angreppen på civila har upphört och total vapenvila råder.

De humanitära insatserna ska trappas upp. Men konferensens främsta mål var att diskutera Libyens politiska framtid.

Arbetet med att stödja en demokratisk utveckling i Libyen ska ledas av en speciell kontaktgrupp. Men det betonades att det är libyerna själva som ska bestämma vilket form av styre de vill ha i framtiden.

Konferensen slog också fast att Kadaffis regim inte har något berättigande. Uppgifter i dag att det pågår försök från bland andra Italien att hitta något land som är berett att ta emot Kadaffi så han skulle kunna få fri lejd ut ur landet är inget som Carl Bildt kan bekräfta.

Det är inte heller en lösning som den svenske utrikesministern kan stödja.

– Som svensk utrikesminister har vi lagt ett reseförbud för honom genom FN. Han får inte resa. Sedan har vi anmält honom till Internationella brottsmålsdomstolen. Det är vår inställning, säger han.