Miljöpartiet positivt till svensk Libyeninsats

1:37 min

Regeringens ja till att skicka svenska Jas Gripen-plan får brett stöd i riksdagen. Inte bara Socialdemokraterna står bakom en svensk insats, även Miljöpartiets riksdagsgrupp ställde sig på tisdagskvällen bakom regeringen, och på onsdagsmorgonen godkände även Vänsterpartiet den svenska insatsen.

– De här försäkringarna från statsministern om att Sverige bara ska delta för att upprätthålla själva flygförbudet och den zonen har varit väldigt viktigt för oss, säger Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

– Men sedan kommer vi också att driva på hårt för att Sverige ska bidra med humanitära insatser.

På fredag tar riksdagen ställning om Sverige ska skicka åtta Jas Gripen-plan för att delta i Libyeninsatsen. Regeringen har förhandlat med Socialdemokraterna och kan därmed vara tämligen säker på att få riksdagens godkännande.

Sverigedemokraterna säger nej. Vänsterpartiets verkställande utskott ställde sig på tisdagskvällen bakom regeringens proposition, och på onsdagsmorgonen sa även partistyrelsen ja till den svenska insatsen.

Enligt förslaget skall Gripenplanen bara upprätthålla flygförbudszonen och patrullera i luftrummet. Det här har varit viktigt för Vänsterpartiet.

– Vi ser såklart alltid en risk när man går in och beskjuter mål på marken att civila kommer att skadas. Därför är det en viktig gränsdragning som har skett när man stänger dörren till attacker mot markmål, sa Hans Linde, partiets utrikestalesperson, på tisdagen.

Nato leder operationen och Vänsterpartiet har sagt nej till att Sverige går med i Nato, hur hänger det ihop?

– Vi hade såklart önskat att alla militära insatser på det här jordklotet skulle genomföras av FN. Men vi ser i dag att FN inte har den kapaciteten och därför delegerar genomförandet till olika organisationer.