Nya ekonomiska frågetecken kring Saab

2:25 min

Saab Automobile uppges ha problem att betala underleverantörerna. Leveranser har stoppats och i går stod fabriken i Trollhättan stilla. Saabs ordförande Victor Muller bekräftar att fabriken haft stopp, men vill inte tala om vad det beror på.

– Vi har alltid tillfälliga produktionsstopp, men det är inget vi pratar om, säger Victor Muller.

Beror de på obetalade fakturor?
– Nej, jag tror inte det. Jag är mitt i ett möte, men vi kommenterar definitivt inte något sådant.

Saabs styrelseordförande Victor Muller säger alltså att han inte tror att det senaste produktionsstoppet beror på att Saab inte har kunnat betala fakturor.

Men flera källor uppger att Saab i går tvingades ställa in produktionen efter att leveranser uteblivit på grund av obetalade fakturor.

Håkan Skött, ordförande för IF Metall vid fabriken i Trollhättan, bekräftar för TT att produktionen stoppats på grund av problem med materialleveranser.

Svenåke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen, säger att Saab har haft problem med att betala sina leverantörer i tid.

Reklambyrån Lowe Brindfors har under lång tid haft samarbete med Saab, men bryter nu med företaget eftersom reklambyrån inte fått betalt sedan december, skriver Resumés nätupplaga.

Frågetecknen hopar sig nu kring Saab.

I fredags kom beskedet att Jan-Åke Jonsson avgår som vd för bolaget.

Riksgälden är garant för det lån på 400 miljoner euro som Europeiska investeringsbanken gav till Saab när det var som mest turbulent kring bolaget. Efter beskedet i fredags ville riksgäldsdirektör Bo Lundgren veta mer om vad förändringen i Saabs ledning kan innebära.

Riksgälden uppger för Ekot att man nu har haft kontakt med Saab, men vill inte gå in på vad som sagts. Däremot kan nya samtal bli aktuella efter uppgifterna om produktionsstoppet.

Enligt försäljningsplanen skulle Saab ha sålt 80 000 bilar förra året, men kom bara upp i 30 000. Betydligt mindre pengar än beräknat kom alltså in till bolaget. Förra året gjorde Saab en förlust på omkring 1,3 miljarder kronor.

Produktionsstoppet i går är ytterligare ett tecken på att det går riktigt dåligt för Saab. Men ordförande Victor Muller vill inte svara på frågor om hur Saab mår.

– Jag är mitt i en intervju nu, det är inte rätt tillfälle att prata om det. Men situationen är okej.

Så ni har inga större problem?
– Nej, självklart inte.