30 mars | Ekot rapporterar direkt om Libyen

1:38 min

Striderna mellan Kadaffiregimens soldater och motståndsrörelsen är fortsatt hårda i Libyen. Rebellerna har tvingats tillbaka från Kadaffis hemstad Sirte och pressas också hårt i Ajdabiya. På kvällen bekräftade brittiska regeringen att libyska utrikesministern hoppat av.

22:57

, uppger en källa nära den libyske utrikesministern. Den brittiska regeringen har också bekräftat Koussas avhopp från Kadaffiregimen.

22:08

Libyens utrikesminister Moussa Koussa har inte hoppat av och resan utomlands är ett diplomatiskt uppdrag, uppgav en libysk regeringstalesman på onsdagen. Om ryktena att Koussa skulle ha övergett Kadaffis regim svarade talesmannen "självklart inte".

22:01

Libyens utrikesminister Moussa Koussa uppgavs på onsdagseftermiddagen ha rest till London, skriver TT.

Det var den tunisiska nyhetsbyrån TAP som rapporterade att Kusa hade rest från den tunisiska flygplatsen Djerba, men det var oklart vad som var avsikten med Londonresan, enligt Reuters.

Moussa Koussa är en av Muammar Kadaffis nyckelpersoner och anses vara huvudarkitekten bakom den omorientering som ledde till att landet, efter år av sanktioner, kunde ingå i olika internationella sammanhang.

21:49

böner om rop om hjälp från rebellerna i Libyen, som kräver omedelbar vapenhjälp från omvärlden för att kunna möta de Kadaffitrogna styrkorna.

19:46

Striderna i Libyen fortsätter i kväll, och libyska rebeller försöker hålla emot Kadaffis styrkor bland annat i den viktiga oljestaden Brega, som rebellerna tog kontroll över i helgen.

Även i Ajdabiya avancerar Kadaffis soldater framåt, och den Natoledda alliansen genomför i kväll attacker väster om staden.

De libyska rebellerna bad tidigare i dag om hjälp mot Kadaffis styrkor sedan de tvingats till reträtt på flera håll. De vädjade till den Natoledda alliansen om att direkt attackera Kadaffis armé.

Enligt en rebelltalesmen i rebellernas huvudfäste Benghazi tvingas motståndsrörelsen på reträtt eftersom den libyska armén har tillgång till bättre och tyngre vapen.

16.00

Scenförändringen kom abrupt för det libyska upproret då Kadaffistyrkorna gick till motangrepp och visade att västalliansens tio dagars flygbombning misslyckats med att slå ut dess överlägsenhet i organisation och beväpning, rapporterar Bengt Therner.

I förra veckan, pickup-bilar med unga entusiastiska rekryter i full fart västerut med Sirte och sedan Tripoli hägrande - nu, full farts kaotisk flykt, tillbaka österut.

Förra veckans allierade flygattacker mot de Kadaffilojala styrkorna öppnade vägen för blixtoffensiven längs motorvägen västerut, en offensiv som bar nästan ända till diktaturens hemort Sirte, symbolisk och strategisk nyckelposition vid medelhavskustens väg mot Tripoli.

15.30

Inte bara rebeller flyr nu från Ajdabiya i östra Libyen. Hela familjer lämnar staden på väg mot rebellfästet Benghazi. Attackerna från Muammar Kadaffis styrkor har pressat tillbaka motståndsrörelsen och nu flyr civilbefolkningen i bilar österut.

Vägen från Ajdabiya mot Benghazi är fylld av fullpackade bilar.

14.32

Syriens president kom inte med något beslut om att häva undantagstillståndet, som varit i kraft sedan 1963.

Hans rådgivare Bouthaina Shaaban påstod förra veckan att det skulle komma ett sådant beslut, men hon sa inte när.

14.30

I den syriska statstelevisionen visas hur parlamentariker skanderar: President Assad med vårt blod och vår själ skyddar vi dig.

Utanför parlamentet har stora grupper presidentanhängare samlats med porträtt av Bashar al Assad.

14:20

Ryssland är precis som Belgien emot en beväpning av de libyska rebellerna. Enligt utrikesminister Sergej Lavrov bör libyerna själva avgöra sin framtid och därför är all form av internationell inblandning av ondo.

Moskva anser som Peking att västalliansen har gått längre än FN:resolutionen stipulerar när det gäller Libyen.

Storbritannien och Frankrike utesluter inte att hjälpa rebellerna med vapen. 

14.13

Uganda öppnar dörren för Muammar Kadaffi om han skulle behöva gå i exil. Om han behöver asyl är han välkommen till Uganda, enligt arabiska tvkanalaen Al Arabiya.

13.58

Syriens president Assad säger i parlamentet att det fanns klara order och instruktioner om att inte skada någon syrisk medborgare under protesterna.

Han lägger en stor del av skulden för det han kallar "kaos" på en mindre grupp i sydliga staden Daraa.

13.55

Kinas president Hu Jintao varnade idag den franske presidenten Nicolas Sarkozy om luftattackerna i Libyen. Enligt kinesisk uppfattning strider flygattackerna mot FN resolutionens ursprungliga intentioner. Sarkozy är just nu på en minirundtur i Asien.

13.50

Storbritanniens utrikesminister William Hague meddelar att fem libyska diplomater har utvisats för att de har förföljt och trakasserat libyska regimkritiker i landet.

De utvisas av "säkerhetsskäl".

13.48

– Det pågår en våg av revolutioner på den arabiska gatan och det är folkliga uppror, säger president Assad. De har blandat frågorna, det handlar om tre frågor, om de lyssnar nu, fortsätter han.

13.45

I den rebellkontrollerade staden Misrata har 18 människor dödats av Kadaffis styrkor under intensiva strider. Uppgifterna kommer dels från rebellsidan och dels från läkare, som nyhetsbyrån AFP talat med.

13.45

Syrien är inte isolerat från Arabvärlden, vi påverkas, men vi är inte sarkastiska mot andra nationer, vi påverkas internt och internationellt, säger Bashar al Assad.

13.38

-- Det finns inte några alternativ än att lära sig från sina misstag. Det är ingen hemlighet att det pågår stora förändringar i regionen och Syrien är ett av dessa länder.

13:35

"En konspiration utifrån". Så betecknar Bashar al Assad svårigheterna i Syrien, hans tal avbryts av olika uttalanden från ledamöter i parlamentet.

13.30

Den syriske presidenten Bashar al Assad har precis börjat sitt tal i parlamentet i Damaskus. Han möts med applåder och slagord.

11.50

Syriske presidentens tal dröjer, enligt flera uppgifter.

Men redan finns det kommentarer och spekulationer kring vad president Assad kommer att säga.

 i brittiska the Guardian skriver att demonstranterna betalar ett högt pris, men ändå väljer att protestera.

I New York Times skriver  att han känner Bashar al-Assad och att det inte är han som slagit till mot proteströrelsen eller försöker stärka sin makt, utan att säkerhetspolisen har tagit saken i egna händer.

11.30

Om drygt en timme beräknas Syriens president   hålla ett officiellt tal. Det sägs innehålla nya förändringar, som är ämnade att blidka protesterna som pågått två veckor i landet.

11.00

Striderna böljar fram och tillbaka, säger en av rebellerna, som deltar i kampen om Ras Lanuf.

Kadaffis styrkor har med raketbeskjutning och tungt artilleri tvingat motståndsrörelsen på flykt. Enligt vittnesmål har rebeller flytt fältet i sina vita öppna pickup lastbilar.

10:05

Rebeller retirerar under häftig artilleribeskjutning nära oljeterminalstaden Ras Lanuf.

– Vi har inte en chans att försvara oss med bara våra automatvapen, sa Ramadan Berki i Bin Jawad till nyhetsbyråer före återtåget.

– Bara de franska planen kommer tillbaka så kan vi återta Sirte ikväll och inta Tripoli om tre dagar, sa Berki tll AFP.

10.00

Den libyske FN:representanten får inte något visum och kan inte ta sig till FN. En fd utrikesminister från Nicaragua har erbjudit sig att representera Muammar Kadaffis regim i FN.

Miguel D'Escoto Brockmann en västerpolitiker med antipati mot USA har skickat ett brev till FN:s generalsekreterare om att ta över den libyska posten.

Nicaragua och president Daniel Ortega har goda relationer med Kadaffiregimen.

00.42

USA:s president Barack Obama sa i går i en intervju med tv-kanalen NBC att han är övertygad om att Libyens ledare Moammar Kadaffi till sist kommer att avgå till följd av de intensiva internationella påtryckningarna.

Enligt intervjun utesluter inte Obama att de libyska rebellerna ska få hjälp med vapen i sin kamp för att kontrollera libysk territorium och störta Kadaffi.

Frankrikes utrikesminister Alain Juppé sade sig igår villig att diskutera vapenhjälp till oppositionen i Libyen.