Vanlig färg gav maskar längre och friskare liv

1:50 min

Forskare har kanske kommit ett steg längre mot att bromsa åldrandet. Ett enkelt infärgningsmedel, vanligt i biologernas laboratorier, har visat sig förlänga livet på små nematodmaskar, C. elegans, med mellan 50 och 60 procent,

Den normala livslängden för masken C. elegans i laboratoriemiljö brukar vara 20 till 25 dagar. Nu visade de sig plötsligt komma upp i den ansenliga nematodålden av 30 till 35 dagar.

Ida Klang, doktorand vid Karolinska institutet och knuten till projektet vid Buck-institutet berättar att de hade en idé om att proteinansamlingar kan ställa till det för biologiska organismer ju äldre de blir.

Därför ville de testa vad som hände när man påverkade dessa proteinansamlingar genom att binda dem med något kemiskt preparat, och man valde bland annat det färgämne man använder sig av i laboratoriet, eftersom man vet att det binder till proteinerna.

– Vi testade de substanser vi hade, bland andra Tioflavin-T och curcumin, och vi såg att vi fick en förlängd livstid på C. elegans med 50 till 60 procent.

Det låter ju häpnadsväckande?

– Javisst, det tycker vi också men framför allt är de friska och vitala längre och det är nästan ännu viktigare.

Nematoderna rörde sig med ett betydligt yngre rörelsemönster än de annars brukar göra på ålderns höst. Vad blir då nästa steg? Det är för tidigt att dra några mer långtgående slutsatser - först måste det till mer forskning.

– Vi är på ett väldigt tidigt stadium. Det måste testas på högre organismer som mus och liknande. Det kommer att ta flera år innan vi vet hur det påverkar människan, säger Ida Klang.

Referens
Alavez, S., Lithgow, G.J. et al: Amyloid-binding compounds maintain protein homeostasis during ageing and extend lifespan. Nature online 30 March 2011. doi:10.1038/nature09873.