"USA:s underrättelsetjänst samarbetar med rebellerna"

USA har i hemlighet skickat underrättelseagenter till Libyen för att stödja rebellerna. Det uppger flera amerikanska medier.

USA:s underrättelsetjänst CIA har agenter på plats i Libyen, med uppdrag att i det dolda samarbeta med rebellstyrkorna.

Agenternas uppdrag är i första hand att etablera bättre kontakt med oppositionsgrupperna, och att skaffa information om läget på marken inför flygattackerna bland annat mot Kadaffis luftvärn. Det skriver New York Times.

En del av spionerna ska ha skickats till Libyen nyligen, andra är CIA-anställda som sedan tidigare arbetade med uppdrag inne i landet.

Varken Vita Huset eller CIA vill kommentera uppgifterna. Men nyhetsbyrån Reuters uppger att president Barack Obama godkände de hemliga CIA-operationerna genom en särskild skriftlig order någon gång under de senaste två-tre veckorna.

Den skriftliga ordern innebär också att CIA rent formellt får möjlighet att transportera in vapen till rebellerna. Det har man dock inte gjort, hävdar Vita Huset.

Inga beslut har fattats om att skicka vapen vare sig till oppositionen eller till några grupper i Libyen, säger Vita Husets presstalesman.

Men debatten om att beväpna motståndsgrupperna blir alltmer intensiv i Washington.

Flera tunga senatorer, bland dem demokraten John Kerry och republikanen John McCain vill att USA aktivt ska hjälpa oppositionsstyrkorna, antingen med vapen eller med annat militärt stöd.