LIBYEN

Kadaffis utrikesminister hoppar av

1:30 min

Libyens utrikesminister Moussa Koussa har hoppat av och anlänt till Storbritannien. Avhoppet, av en av Kadaffis närmaste allierade i den libyska regimen, var det första på hög nivå sedan den internationella koalitionens flyganfall började för snart två veckor sedan. Brittiska myndigheter uppger att Koussa inte har fått någon diplomatisk immunitet.

I början av veckan åkte Moussa Koussa från Tripoli till grannlandet Tunisien. "På privat besök" sade den libyska regimen.

I går kväll meddelade den brittiska regeringen att den libyska utrikesministern nu finns i London och har hoppat av.

Det var ett hårt slag mot Muammar Kadaffi. Moussa Koussa hade varit utrikesminister i två år, dessförinnan var han i 15 år chef för den libyska underrättelsetjänsten.

Han var en nära allierad till Kadaffi och ansågs vara den mest inflytelserike regeringsmedlemmen utanför den innersta kretsen av Kadaffis egen familj.

Han är också ett fynd för Storbritannien och koalitionen. Genom Moussa Koussa kan de få en insyn i situationen i den Kadaffis slutna inre krets.

Den nu före detta utrikesministern anses som en av nyckelfigurerna bakom den libyska regimens beslut år 2004, att göra sig av med sitt program för massförstörelsevapen och i utbyte bli accepterad som internationellt rumsren.

Han är inte bara en av de högst uppsatta avhopparna från Kadaffis trängda och isolerade krets, han är också den förste på hög nivå sedan koalitionens flyganfall började.

Den brittiska regeringen sa i sitt uttalande i går kväll att den uppmuntrar fler av dem som står Kadaffi nära att överge honom, och enligt den arabiska tv-kanalen al-Jaziras utsända i Tripoli finns det uppgifter där om minst fyra avhopp till, bland andra chefen för underrättelsetjänsten och oljeministern.

Under dagen har Moussa Koussa frågats ut av officiella brittiska myndigheter.

Moussa Koussa var chef för Libyens underrättelsetjänst i 14 år innan han 2009 blev utrikeschef. Han sitter inne med mycket information om Kadaffis strategi. Men Koussa har också varit den som utfört mycket av Kadaffis brott mot Libyens civila.

De brittiska myndigheterna uppger att Koussa inte har fått någon diplomatisk immunitet för att kunna undgå att ställa till svars för eventuella brott.