BORÅS

Orolig för barnens hälsa

1:34 min

Nu riktas kritik från flera håll mot beslutet att avvisa 17-åriga Sausan och 11-årige Fadi och deras familj till Syrien, trots att barnen bott stora delar av sina liv i Sverige och inte behärskar sitt hemspråk. Kuratorn Theopistis Tsilfoglou är orolig för flickans hälsa.

Trots att 17-årige Sausan och 11-årige Fadi bott stora delar av sina liv i Sverige och inte behärskar sitt hemspråk, så får deras familj inte uppehållstillstånd.

Familjen tillhör en förföljd kristen minoritet i Syrien, och flydde till Sverige och Borås för sex år sedan när familjens liv var i fara.

Att deras 18-årige syster fått permanent uppehållstillstånd på en egen asylansökan anses inte heller vara en anledning att låta övriga familjen stanna.

Och många runt barnen är nu oroliga för deras psykiska och fysiska hälsa.

– Det är helt förödande om det skulle bli på det viset, säger Theopistis Tsilfoglou är kurator på Sausans gymnasieskola. Barnens bästa ska alltid komma i första rum. Så är det inte i det här fallet.

11-årige Fadi har sagt att han kommer ta sitt liv om de blir avvisade, och Håkan Lundberg som är rektor på hans skola har märkt att pojken mår allt sämre:

– Han har slutit sig och är inte lika glad som han har varit, säger Håkan Lundberg, rektor på avvisningshotade Fadis skola. Vi är väldigt bekymrade för framtiden för honom.

Sausan och Fadi egentligen heter något annat.


Tidigare publicering: