Musik & Liv måndag 4 april

"Musik måste vara på riktigt"

0:47 min

Hur påverkar själva livet musikens uttryck? Hur påverkar musiken det liv som utövaren lever? Och hur påverkas sångdiktare och musiker av sina medmänniskors liv? Det utforskar den prisbelönta radioproducenten Birgitta Tollan i sin nya serie om fem avsnitt.

I det tredje programmet medverkar orkesterdirigenten Susanna Mälkki som är en av de främsta kvinnorna på podiet. Hon föddes i Helsingfors men har hela världen som arbetsfält. Nu bor Susanna Mälkki i Paris där hon leder Ensemble InterContemporain.

2011 ska Susanna Mälkki dirigera operaorkestern vid La Scala i Milano, en ynnest förunnad ytterst få kvinnor....

Susanna Mälkki var tidigare förstacellist i Göteborgs Symfoniker, en orkester hon nu ofta dirigerar. Hon valde dirigentyrket framför cellokarriären eftersom hon har ett polyfoniskt sinne och ett öra för ett flerstämmigt sätt att tänka musik.

Konstmusik är hennes passion.

– Jag vill gärna att alla får uppleva musiken som jag upplever, för jag älskar den så, säger Susanna Mälkki till Birgitta Tollan. Musik måste vara på riktigt, ge näring till själen, där sorg och lycka ofta är närvarande samtidigt, förklarar Mälkki.

Om Susanna Mälkki har det sagts att hon är en kvinna med händer som en man. Kärleksfullt och utan dirigentpinne tolkar Susanna Mälkki tonsättarnas intentioner, och njuter av styrkan och energin i samarbetet mellan människorna i orkestern. Hon gör musik för oss, inte för sin egen skull.

 Den mångsidiga Susanna Mälkki har lett symfoniorkestrar, kammarorkestrar, nutida ensembler och operakapell över hela världen, bl a Berlinfilharmonikerna, Concertgebouw-orkestern, Philharmonia Orchestra, Bostonsymfonikerna och Radio France filharmoniska orkester.

– Att samlas för att lyssna på musik tillsammans är en otroligt fin tanke. Det är nästan som att andas tillsammans, säger Susanna Mälkki, som vill förändra de ofta alltför långtråkiga orkesterkonserterna så att unga lyssnare hittar dit.