"Nato kommer inte att beväpna rebeller i Libyen"

1:56 min

Flera länder har tidigare antytt att rebellerna i Libyen borde få vapen från omvärlden. Men Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen, som i dag besökte Stockholm, menar att det skulle strida mot det vapenembargo som ingår i FN-resolutionen om Libyen.

– Vi är där för att skydda den libyska befolkningen, inte för att beväpna människor. Det här vapenembargot, och hela resolutionen från FN:s säkerhetsråd, berör båda sidor i konflikten, sa Anders Fogh Rasmussen vid en presskonferens tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt.

Enligt experter behöver rebellerna vapen mot exempelvis stridsvagnar. Bland annat Frankrike har tidigare antytt att landet skulle kunna vara berett att ge vapen till rebellerna.

Men i dag konstaterade försvarsministern Gerard Longuet att det skulle strida mot vapenembargot.

De lätt beväpnade rebellerna har flera gånger bett om hjälp från Nato för att slå tillbaka Kadaffis styrkor. Men Anders Fogh Rasmussen understryker att den internationella koalitionen, som Nato leder, inte har den uppgiften.

– Vi fortsätter med insatser över Libyen för att skydda civila mot attacker. Det är vår uppgift, varken mer eller mindre.

Anders Fogh Rasmussen är positiv till att Sverige skickar stridsflyg till Libyen.

Det svenska beslutet att planen bara ska bidra till att upprätthålla flygförbudszonen, och inte delta i markattacker, vill han inte kritisera.

Han är orolig inför utvecklingen i Libyen och hoppas landet inte hamnar i ett kaos som skapar grogrund för terrorism.

– Det allra värsta scenariot är självklart att Libyen utvecklas till ett delat land, med kaos, extremism och terrorism nära inpå Europas gränser, säger Anders Fogh Rasmussen.

För att förhindra en eskalerande utveckling i en sådan riktning är det nu viktigt att konflikten inte blir långvarig fram till en politisk lösning, säger han.