Saab

IAC stryper leveranser

1:33 min

Underleverantören IAC i Färgelanda och Skara har stoppat alla sina leveranser till Saab i Trollhättan, eftersom man inte fått betalt av biltillverkaren.

Produktionen på Saab har varit ryckig idag och strax efter klockan ett var det stopp igen. En del av förklaringen bakom störningarna är att IAC idag stoppade sina leveranser av instrumentbräder till Saabs fabrik.

Enligt vd:n för IAC Sverige, Marcus Nyman, så beror det på att företaget inte fått betalt för levererade varor.

– Jag har idag tvingats fatta ett beslut om att ställa in leveranser på grund av att Saab inte betalar de utestående belopp som ligger, säger Marcus Nyman till P4 Väst.

Hur stora summor det handlar om vill Marcus Nyman inte gå in på.

– Vi måste skydda våra intressen. Vi har andra kunder som vi måste ta hand om.

Tidigare har Saab skött sin betalningar på ett professionellt sätt, säger Marcus Nyman, men på den senaste tiden har det varit annorlunda.

--  Det har eskalerat, och vi har ingått i förhandlingar med Saab för att förslöka finna en lösning, säger Marcus Nyman.

– Det är en kortare period.

Han vill inte gå in på vad Saab har gett för förklaring till att man inte betalat, utan hänvisar tillbaka till Saab.

IAC:s Saab-relaterade produktion i Färgelanda och Skara ligger nere sedan tidigare idag. Omkring 150 personer, som är kopplade till denna produktion, har fått andra arbetsuppgifter.

Marcus Nyman säger att detta inte fått honom att tappa förtroendet för Saab.

– Saab är en viktig kund för IAC, och en viktigt fondonstillverkare för Sverige och framför allt för Västra Götalandsregionen. Vi önskar verkligen att vi ska kunna finna en lösning på kort sikt, så att vi kan återuppta tillverkningen igen, säger Marcus Nyman.

Han hoppas att man ska ha hittat en lösning till imorgon.

Saabs informationschef, Eric Geers säger att problemen uppstått i samband med att man som underleverantörer ingick med GM och det beror inte på brist på pengar,

– Det är inga likviditetsproblem vi har utan det handlar om betalnings- och leveransvillkor och vi vill ju komma överens med våra leverantörer så snabbt det går.

Men att det skulle handla om en konflikt i samband med kontraktsförhandlingar tror inte Svenåke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen, riktigt på.

– Det är ett mycket underligt påstående för jag har pratat med ett antal underleverantörer och det är inte någon som för några kontraktsförhandlingar med Saab, utan det handlar om att räkningar har förfallit och de har inte betalats. Så enkelt är det.

Och Svenåke Berglie tror att Saab har problem med att inte ha tillräckligt mycket pengar i kassan just nu och att det kan bli fler underleverantörer som kommer att protestera mot att de inte fått betalt.

– Om man inte löser det mycket snabbt så kan det nog bli fler, det kan man inte utesluta, säger Svenåke Berglie.

Evelina Myrbäck
evelina.myrback@sr.se

Jörgen Winkler
jorgen.winkler@sr.se