Piteå

"Det är fantastiska lokaler"

1:53 min

Idag invigs danslärarutbildningens nya danssalar på Musikhögskolan i Piteå - en invigningsfest där dansen står i fokus.

Närmare 200 dansintresserade från Norrbotten och Västerbotten finns på plats i Piteå under torsdagen för att dansa och ta del av den officiella invigningen.

Ninnie Eriksson är danslärare, doktorand och ansvarig för programmet den här invigningsdagen i Piteå:

– Vi ville att danssalarna skulle invigas genom att de fylls med liv. Vi har workshops med med inriktning på såväl klassisk balett som street.

Intresset var större än arrangörstruppen räknat med och man fick lägga in extra danspass. Största magneterna var premiärdansören vid Operan, Olof Westring och koreografen och dansaren Damon Frost med inriktning på street.

– Det är fantastiska lokaler, säger Damon Frost men jag blir mest inspirerad av deltagarna; de lyser av nyfikenhet, glädje och lite nervositet. Det är som det ska vara, konstaterar Damon innan han drar igång första lektionen och får lokalen att närmast gunga av rytmer och rörelse.

I den stora salen intill är det lugnare men inte desto mindre fokuserat. Premiärdansören Olov Westring ger tecken till pianisten vid flygeln. Mjuka toner flödar ut i salen.

Solen som silas genom tallarna utanför salen och faller in genom fönstren och ut på parketten är en vacker fond till de koncentrerade dansarna.

Deltagarna i dagens workshops kommer huvudsakligen kommer från estetiska gymnasieprogram i Luleå, Piteå och Umeå, men på plats finns även skolledare och danspedagoger.

– Vilka salar, vilken rymd, vilket ljus, konstaterar premiärdansören Olov Westring och påtalar att lokalerna är betydligt trängre på Operan i Stockholm.

– Vi har de största, vackraste och mest inspirerande dansssalarna i Sverige, bekräftar Cecilia Björklund Dahlgren, universitetslektor vid danslärarutbildningen i Piteå. Vi hoppas att lokalerna kommer att locka många elever till vår unika högskoleutbildning.

De nya danssalarna ägs av Piteå näringsfastigheter och Luleå tekniska universitet hyr lokalerna.