Eskilstuna

Eskilstuna kan få eget Turning Torso

3:15 min

En egen Turning Torso kan bli verklighet i Eskilstuna om de tre styrande kommunalråden får som de vill. Turning Torso i Malmö är 54 våningar högt men i Eskilstuna är det tänkt att bli 55 våningar.

Det skulle göra byggnaden till den högsta i Sverige, 195 meter hög. Men kyrkan är kritisk och menar att det är viktigt att kyrkan får vara den högsta byggnaden.

Eskilstuna kan få Sveriges högsta byggnad mitt i centrum med bostäder, arena och butiker. Det nedbrunna Statt kommer att rivas 2012 och en tävling om vad som ska byggas där på Eskilstunas egna Ground Zero kommer att utlysas. 

– Det är nödvändigt att vi skapar något som verkligen sticker ut och sätter Eskilstuna på kartan, säger Jimmy Jansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Eskilstuna.

Men kyrkan är starkt kritisk till byggplanerna. Harald Hervoor är ledamot i kyrkostyrelsen och gillar inte att Eskilstuna kommer att få en byggnad som är högre än Kloster Kyrka, som dessutom ligger alldeles i närheten.

– Jag tror det är viktigt att kyrkan är högst. Det här är ett sätt att skugga en redan beskuggad stad. Vi behöver ha en god stadssiluett som helgar både dom troende och dom icke-troende, säger Harald Hervoor i kyrkostyrelsen.

2007 stoppades ett bygge intill Kloster Kyrka efter protester från kyrkan. Då handlade det om en byggnad som skulle bli 7 våningar. Att den nya byggnaden Turning Torso nu planeras att bli 55 våningar gör därför att kyrkan laddar för att återigen protestera.

– Vi kommer att vidta de åtgärder vi kan. Det kommer att ske både på det rättsliga och andliga planet, säger Harald Hervoor i kyrkostyrelsen.

Jimmy Jansson (S) säger att han har full respekt för Svenska kyrkans synpunkter.

– När det gäller samhällsbyggnadsfrågor så måste man väga olika intressen emot varandra, säger Jimmy Jansson.

Han har också ett förslag till kyrkan:

– Högst upp i Turning Torso blir ett gyllene läge att bedriva exempelvis kyrklig verksamhet, säger Jimmy Jansson (S).

Bygget är tänkt att stå klart 2017 - den 1 april.