Bandy

Jättesatsning i Bollnäs

1:42 min

Bollnäs kan komma att få världens största sfäriska byggnad. Bollnäs Arena AB planerar nämligen att utforma sin bandyarena till en gigantisk stor bandyboll som ska vara större än Globen i Stockholm.

– Vi på Bollnäs Arena gillar inte halvmessyrer. Vi tycker att ska vi göra något så ska vi göra det rejält. Nu ska vi bräcka Globen. Vi bygger en 111 hög bandyboll - orange och självlysande, säger Anders Gustafson som är styrelseordförande i Bollnäs Arena AB.

Gigantisk bandyboll
Det är här på det gamla SJ-området som Bollnäs Arena AB vill bygga en gigantisk arena för bandy. Och tanken är alltså att den ska utformas som en bandyboll.

Just nu är det Globen som är världens största sfäriska byggnad med en diameter på 110 meter. Bandybollen i Bollnäs blir större och kommer få en diameter på 111 meter.

En halv miljard
Kostnaden för hela kalaset kommer gå på en halv miljard kronor - en kostnad som Bollnäs kommun ska stå för.

– Ja, det är klart att kommunen ska stå för det här. Och kommunen är naturligtvis villiga att betala för en sådan fantastisk anläggning som dessutom blir ett landmärke, säger Anders Gustafson.

Ska synas från månen
Hela utsidan av bandybollen kommer täckas av solceller som är orangefärgade och de här solcellerna ska kunna försörja hela arenan med energi. Och solcellerna kommer att synas:

– De här solcellerna är självlysande och när solen ligger på så kommer det att vara det enda byggnadsverket i världen som syns från månen, säger han.

Bandyfinal i Bollnäs på sikt
I går blev det klart att bandyfinalen 2013 kommer att spelas i Solna, men i framtiden ska den avgöras i Bollnäs - det är Anders Gustavson säker på.

– Vi ska ha SM-finalen här - självklart! Vi projekterar för 19 000 åskådare och det kan låta mycket men vi är säkra på att bandyn som sport kommer att öka och vi räknar med att 10 000 per match kommer att bli snittantalet.

Har ni fått några reaktioner på det här förslaget?

– Bara positiva! Folk gör vågen när vi gör presentationen och jag tror att anledningen är att vi får ett landmärke som vi Bollnäsbor kan vara stolta över.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se