ELFENBENSKUSTEN

Slutstriden har nått Abidjan

1:50 min

I Elfenbenskusten har slutstriden mellan de två rivaliserande presidenterna inletts. Hårda strider har pågått hela natten i landets största stad Abidjan.

Slaget om staden Abidjan, med fyra miljoner invånare, har nu inletts. Det kommer efter fyra dagars offensiv, där styrkorna som är trogna den internationellt erkända presidenten Alassane Ouattara har svept ner över landet och intagit stad efter stad.

Ouattara-styrkorna har redan intagit det statliga tv-huset och inga tv-sändningar kommer ut längre, berättar flera invånare i staden.

Kring presidentpalatset har det också hörts tung eldgivning och kulsprutor.

”Gbagbo ska bort, det är vårt mål och därför måste vi nu inta både presidentpalatset och residenset”, säger en talesman för de avancerande styrkorna.

Det är oklart var den avgående presidenten Laurent Gbagbo befinner sig. Han har styrt Elfenbenskusten i tio år och har vägrat lämna ifrån sig makten efter att han förlorade valet i höstas.

FN-styrkan på plats i Abidjan har tagit kontroll över flygplatsen, och gränserna in till landet har stängts.

Förutom att Ouattara-styrkor utifrån har gått in i staden verkar det som om förberedda celler, som redan är på plats inne i staden, också har tagit till vapen, i vad som alltmer framstår som en mycket noggrant och sedan länge planerad attack mot landets ekonomiska huvudstad.

Ouattara-styrkorna verkar möta motstånd inne i staden, men samtidigt har Laurent Gbagbos högsta arméchef hoppat av och tagit sin tillflykt till den franska ambassadens residens tillsammans med sin familj.

Efter det har flera andra höga befälhavare följt hans exempel och byter också sida. Enligt FN på plats i Abidjan har också 50 000 poliser och gendarmer bestämt sig för att överge Gbagbo, som i princip bara verkar ha sina specialstyrkor kvar vid sin sida.

Valvinnaren Alassane Ouattara har infört ett nattligt utegångsförbud fram till söndag, men frågan är om det ens behövs. Sedan i går eftermiddag vågar ingen i Abidjan ge sig ut på gatorna. Människor hukar inlåsta i sina hem, i fruktan för vad som ska hända under slaget om Abidjan.