Uppsala 1 april 2011

Hyenor blev andra djur

1:46 min

Ett stort fel har begåtts vid Uppsala kommuns upphandling av hyenadräkter för bidragsfuskare. Nu ska upphandlingen göras om och nu, första april, står i Stadshusets källare lådvis med ouppackade dräkter av helt andra djur.

Många frågar sig nu hur det kunde bli så fel. En av dem är folkpartisten och kommunalrådet Mohamad Hassan.

 – Ja, det undrar jag också. Vi var väldigt tydliga i upphandlingen att det skulle vara hyenadräkter. Det är viktigt att jobba med symbolvärden och hyenadräkt har vi jobbat in nu, säger han.

Det var efter det centerpartistiska kommunalrådet Stefan Hannas uppmärksammade blogginlägg i höstas om att bidragsfuskare borde kläs i hyenadräkt och ställas utanför köpcentrum, som Uppsala kommun beslutade att köpa in ett lämpligt antal hyenadräkter i olika storlekar.

Men någonting gick fel i upphandlingen, och här i Stadshusets källare ligger nu istället ett helt zoo nedpackat i kartonger.

Vaktmästaren Leif låser upp och släpper in mig och det folkpartistiska kommunalrådet Mohamad Hassan.
 – Här måste de vara, säger Leif och bryter upp en kartong.

I kartongen ligger en gnu, i nästa ligger en zebra och i ytterligare en hittar vi en tiger.

 – Alla djur utom hyena. Så här kan vi inte ha det. Vi får göra en ny upphandling och skänka bort de här till skolorna, konstaterar Mohamad Hassan.

Hyenadräkterna var menade för personer som otillbörligen fuskar till sig bland annat socialbidrag, ett område som kommunalrådet Mohamad Hassan ansvarar för.  Många andra kommuner har med intresse följt projektet, men nu kan det alltså dröja innan de riktiga hyenadräkterna kommer.

 – Det är bråttom för vi hade tänkt sjösätta detta i mitten av april.

Det här har ju kostat kommunen mycket skattepengar. Vem får bära hyenahuvudet för det här?

 – Ja, det får vi utreda. Det kan vara jag, Gunnar Hedberg, Stefan Hanna eller Ebba Busch. Någon bär ansvaret, säger Mohamed Hassan.