Svensk dödad i Elfenbenskusten

1:30 min

En svensk FN-anställd har dödats i afrikanska Elfenbenskusten. Enligt Utrikesdepartementet ska hon ha befunnit sig i sitt hem när hon träffades av en kula i samband med striderna.

– Detta hände i går kväll. Som vi förstår det så har hon träffats av en förlupen kula när hon befann sig i sitt hem, säger Anders Jörle, presschef på UD.

Så hon var inte ute på ett aktivt uppdrag för tillfället?

– Nej.

Den svenska kvinnan i 30-årsåldern var anställd av FN och en del av den pågående FN-missionen i Elfenbenskusten, UNOCI. Hon träffades i går kväll av, vad UD beskriver som ett vådaskott i sin bostad i staden Abidjan.

– Det pågår ju fullt inbördeskrig där.

Exakt vilket uppdrag kvinnan haft är oklart, men det ska ha rört sig om humanitära uppgifter. Och enligt UD är anhöriga underrättade.

Vid riksdagsdebatten om Libyeninsatsen tidigare i dag nämnde även utrikesminister Carl Bildt det inträffade.

– Vi nås av uppgiften om att en svensk FN-anställd har dödats i striderna. Det visar de risker som finns men också att de insatser som sker av män och kvinnor, i den ena eller den andra delen av världen, är någonting som vi alla tycker är viktigt och som vi känner stolthet inför.

UD kan ännu inte svara på hur länge kvinnan arbetat för FN i landet eller hur många andra FN-svenskar det finns på plats.

Hur fortsätter ert arbete?

– Det är en fråga för FN och de har ett system för att ta hand om sådana här händelser, säger Anders Jörle på UD.