Arvidsjaur

Verddeviessu kräver att förordning ändras

Verddeviessu kräver att förordningen om stöd till antidiskrimineringsverksamhet ändras så att den även omfattar diskriminering av samer.

Verddeviessu-samiskt center mot diskriminering och rasism, kräver i ett brev till integrationsminister Erik Ullenhag att "förordningen om statligt stöd för verksamhet som förebygger och motverkar diskriminering" ändras. Man vill att förordningen även ska innefatta antidiskrimineringsverksamhet mot Sveriges enda urfolk, samerna.

Verddeviessu pekar också på att Sverige är anslutna till FN:s urfolksdeklaration och att DO tidigare har kommit med en "Rapport om diskriminering mot samer".

Verddeviessu, som bildades i februari 2010 och har sitt kansli i Arvidsjaur, ansöker i samma brev om 485.000 kronor i verksamhetsbidrag för 2011. I ansökan betonas att staten för närvarande inte har någon verksamhet eller bidragssystem för att motverka eller bekämpa diskriminering mot samer. 

Ansökan följs av en fråga:

"Om verksamhetsmedel av regeringen för 2011 inte beviljas, vad avser regeringen att göra för att uppfylla FN:s urfolksdeklarations regler om insatser mot diskriminering av urfolk?" skriver ordförande Lars-Nila Lasko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio