Uddevalla

Islamofobin mer utbredd än siffrorna visar

1:29 min

En majoritet av Sveriges muslimer har upplevt hot, trakasserier och våld, och två av Sveriges ledande religionsforskare säger till P4 Väst att islamofobi är ett problem. Det är en helt annan bild än den officiella statistiken som Brottsförebyggnaderådet har över anmälda islamofobiska hatbrott.

Från och med 2006 särredovisas islamofobiska hatbrott i statistiken, och siffrorna visar att islamofobin kan ha minskat sedan dess. 2006 anmäldes 252 hatbrott inom kategorin islamofobi och 2009 var motsvarande siffra 194. Av dem begicks 25 i Västra Götalands län.

Men är islamofobi verkligen så liten i Sverige?

– Statistiken stämmer inte med verkligheten, den väldigt stort i Sverige och den kommer att växa alltmer, menar Taisir Kassem från Uddevalla.

Mörkertalet är stort, menar Jan Hjärpe som jobbar som professor vid Lunds universitet. Han skriver i ett mejl till P4 Väst:

”Att antalet anmälningar är så få beror nog på den mesta islamofobin är verbal i viss mån på tidningarnas insändaravdelningar och nätupplagor. Islamofobin kan också vara dold som allmän invandrarfientlighet”.

2008 anmäldes 274 islamofobiska hatbrott i Sverige. Samma år gjordes en stor undersökning, vars resultat publicerades 2010, som visar en annan verklighet:

Majoritet av Sveriges muslimer har blivit utsatta för trakasserier, hot om våld eller våld och diskriminering och hat bara för dem var muslimer.

Mest utsatta var kvinnor i slöja. 70 procent hade upplevt trakasserier, våld eller hört folk skrika ”terrorist”,  ”påskkärring” och ”åk hem” efter dem.

Men ibland gick det längre, vissa kvinnor berättade att personer de inte kände försökte eller lyckades slita av dem slöjan, sprutat ned dem med sprit eller kasta saker på dem.

15 procent hade hotats med våld och 10 procent hade utsatts för våldsamma övergrepp på allmän plats.

Anledningarna till att så få islamofobiska hatbrott hamnar i BRÅ:s statistik är flera, menar professor Mattias Gardell, som säger att det rör sig bland annat om hur brott bokförs och viljan att anmäla.

Professor Hjärpe delar denna åsikt och tillägger att det också finns en social tröskel som gör att brott inte anmäls, och ofta vet man helt enkelt inte hur går till att göra en anmäla.

De Uddevallabor P4 Väst pratat med tycker att det är meningslös att anmäla den här typen av brott, eftersom polisen inte gör någonting åt det.

Angreppen går i vågor och hur utbredd islamofobin är går det inte att säga exakt i dagsläget:

”Var tredje moské utsatts för vandalism, hot eller mordbrand och att en majoritet ´synliga muslimer´ utsatts för trakasserier, hot om våld eller våld från personer de inte känner på offentlig plats, kan bedömas vara allvarlig nog”, skriver Mattias Gardell till P4 Väst.

Uddevallapolitikern Taisir Kassem, håller med Hjärpe och Gardell om att islamofobin är allt för utbredd i Sverige. Han berättade att efter att tidningen Bohuslängen publicerat ett reportage om honom under fastemånaden Ramadan fick han ett brev med skrämmande dödshot hemskickat.

I samband med att artikeln publicerades på Internet dök det dessutom upp en del otrevliga kommentarer från människor som ifrågasatte om Ramadan verkligen är värt att skriva om.

– De vill döda mig och döda min fru, jag gjorde en polisanmäla men polisen sa att de kan inte göra någonting. När jag fick höra att de inte kan göra någonting – det blev som någon kom och slog mig på ansiktet, säger en besviken Taisir Kassem.

En beslöjad kvinna i 50-årsålder berättar att vid ett besök till en statlig myndighet i Uddevalla, hörde hon en kvinnlig anställd peka åt hennes håll och säg till en annan anställd ”kolla där kommer Mohammed”.

– Jag har vant mig, många svenskar har fördomar om islam och invandrare. Vi invandrare få bara acceptera det, säger hon.

Mattias Gardell säger i en intervju i Göteborgs-Posten att gärningsmännen som ger sig på Sveriges muslimer int ekänner dem och inte vet deras inställning till islam och allt annat. Men de attackerades just på grund av att de muslimer, säger han till tidningen.

Gymnasiestudenten Hani Hassan i Uddevalla, har erfarenheter som bekräftar Mattias Gardell påstående.

– Jag var ute med en kompis som hade slöja på sig, en kille slet i hennes slöja och sa till henne: jävla muslim, berättar hon.

De flesta invandrare P4 Väst talat med säger att de har blivit utsatta för islamofobi, eller känner någon som har blivit det. Men ändå tycker de att det inte är värt att berätta.

Suzan Quitaz
0522-67 00 25