Pollensäsongen är här

1:29 min

Pollensäsongen väntas börja i helgen enligt experterna. Hassel och al är mogna och med det milda vädret börjar de blomma i helgen.

– Vi tror ju att hassel och al kommer att börja blomma nu när det blir varmt. De är precis mogna. De har stått här och väntat under de kalla vintermånaderna och det har ju varit rätt kallt i vår också. Så nu är de helt mogna och har börjat sträcka på sig och bara det kommer värme så kommer de att spricka upp och börja släppa ut pollen, säger Agneta Ekebom, biolog vid Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.

Vi befinner oss på ett tak på universitetet vid Frescati. Här har Naturhistoriska Riksmuseet sin pollenfälla, en apparat som hela tiden rör sig i riktning mot vinden för att kunna suga in luft. Varje morgon går Agneta Ekebom eller någon av hennes kollegor upp hit och byter den tejpbit i själva fällan som används för mätningarna.

– Då har det fastnat pollen eller andra partiklar i luften, som sugs in i apparaten. Pollenfällan suger in luft som ska motsvara vad en människa andas i vila: tio liter per minut.

Vad ska man med såna här pollenprognoser till? Känner man inte av ändå, om man är allergisk?

– Självklart känner ju de som är allergiska av det, men meningen är ju att man ska kunna följa prognosen och få en liten föraning om innan det blir riktigt illa, så man kan anpassa sin medicinering och veta vad man ska ta till då om man behöver, om man ska hålla sig inne, säger Agneta Ekebom, biolog vid Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.

Hugo Lavett
hugo.lavett@sr.se