Nederländerna vill skärpa krav för EU-invandring

1:45 min

EU-kommissionär Cecilia Malmström är kritisk mot en rad nederländska förslag för att minska invandringen till EU. I arbetet för en gemensam asylpolitik inom EU har Nederländernas nu föreslagit skärpta krav - bland annat vad gäller reglerna för familjeåterförening för invandrare i EU-länder.

EU-kommissionär Cecilia Malmström är kritisk mot en rad nederländska förslag för att minska invandringen till EU. I arbetet för en gemensam asylpolitik inom EU har Nederländerna nu föreslagit skärpta krav – bland annat vad gäller reglerna för familjeåterförening för invandrare i EU-länder.

I Nederländerna är islamfientliga PVV stödparti åt minoritetsregeringen, och i regeringsförhandlingen i fjol fick PVV igenom en rad krav om bland annat burkaförbud och kraftigt minskad invandring.

När nu EU försöker enas om en gemensam asylpolitik kräver Nederländerna bland annat att EU:s lagstiftning ska ändras så att en asylsökande flykting i högre grad själv måste bevisa att han eller hon verkligen inte kan få skydd någonstans i sitt hemland.

Men Cecilia Malmström vänder sig mot den idén. Som flykting från till exempel Afghanistan kan man förstås inte, säger hon, bevisa att det inte finns någon plats i landet där man kan leva tryggt.

EU:s migrationskommissionär har också svarat flera nederländska EU-parlamentariker som har uttryckt oro över att regeringen på hemmaplan nu försöker klassa illegal invandring som ett brott som kan leda till fängelse.