Sverigedemokrater röstar oftast som regeringen

Det är regeringen som dragit nytta av Sverigedemokraternas vågmästarroll i riksdagen. Under de första sex månaderna har partiet i nio fall av tio stött regeringen.

Det uppmärksammas varje gång SD tillsammans med den övriga oppositionen fäller regeringsförslag i riksdagen eller driver igenom rödgröna förslag.

De hittills viktigaste frågorna SD påverkat gäller stoppet för försäljning av vissa statliga bolag och besparingen i regeringskansliet.

Mindre uppmärksamhet blir det när regeringen får igenom sin politik tack vare SD:s röster.

TT:s genomgång av alla 289 voteringar fram till den 18 mars visar att partiet röstade med regeringen i 72 procent av fallen.

I de voteringar som varit direkt blockskiljande, och SD haft vågmästarroll, så har man röstat med regeringen i drygt 94 procent av fallen.

Men partiledaren Jimmie Åkesson vill inte hålla med om att det visar att partiet är borgerligt.

– Jag vet inte om man ska göra den värderingen utifrån det. Vi är här för att driva det vi lovat väljarna att göra. När de frågorna inte kommer upp, så tar vi ställning i varje sakfråga utifrån våra grundprinciper. Men vi har också ett ansvar, vi är inte här för att ställa till oreda eller för att fälla regeringen så ofta som möjligt. När det kommer till viktiga profilfrågor för oss, som a-kassan, då är vi beredda att göra det, säger han.

TT