Israel kräver att FN-rapport skrotas

Israel krävde på söndagen att FN skrotar den sydafrikanske domaren Richard Goldstones rapport om Gazakriget. Kravet var en reaktion på Goldstones ändrade ståndpunkt när det gäller Israels agerande i kriget 2008-2009.

Den sydafrikanske domaren har skrivit i Washington Post att han nu inser att han hade fel i att Israel uppsåtligt attackerade civila.

Goldstone fick enorm kritik i Israel när han i rapporten anklagade både Israel och Gazaremsans härskare Hamas för potentiella krigsbrott.

Premiärminister Benjamin Netanyahu sade att Israel nu ska undersöka möjligheterna att "vrida klockan bakåt för att minska den enorma skadan av denna smutskastning".

– Goldstone har just bekräftat vad vi alla visste . . . Våra soldater uppförde sig enligt högsta internationella standard.

Goldstone skrev att han nu håller med Netanyahu om att rådet som analyserade krigshändelserna haft en "historia av partiskhet mot Israel".

En talesman för Hamas sade sig vara överraskad av helomvändningen och hävdade att Goldstone inte har rätt att ändra slutsatserna.

– Detta är inte Goldstones privata egendom eftersom ett lag av internationella domare deltog i sammanställningen.

Den palestinska parlamentsledamoten Hanan Ashrawi anklagade Goldstone för att ha gett efter för israeliska påtryckningar.

TT