Tyske utrikesministern lämnar partiledarposten

1:24 min

Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle slutar som partiledare för liberalerna FDP. Partiet har förlorat nästan två tredjedelar av sitt väljarstöd sedan valet till förbundsdagen för ett och ett halvt år sedan och kritiken mot Westerwelle som partiledare har varit hård.

Vid en hastigt sammankallad pressträff sa han att han inte kommer att ställa upp till omval vid partikongressen i maj.

– Efter tio år som partiledare ställer jag inte längre upp för omval, sa Guido Westerwelle.

De första åtta åren ledde han sitt parti i opposition, med skarp tunga och publikfriande grepp lyfte han partiet till nästan 15 procent av rösterna i valet till förbundsdagen 2009.

Men han hade knappt hunnit bilda regering med Angela Merkels konservativa CDU och systerpartiet CSU innan det började gå utför. Väljarna flydde partiet, eftersom det ansågs svika sina vallöften, och i en opinionsmätning i förra veckan nådde partiet med nöd och näppe upp till parlamentets 5-procentsspärr.

Vid pressträffen sa Guido Westerwelle att han kommer att sitta kvar som utrikesminister, fastän kritiken mot honom har varit hård också i den egenskapen. Han har haft svårt att bli tagen på allvar, både i Tyskland och utomlands och i opinionsundersökningar är han den i särklass minst omtyckte utrikesminister som Tyskland har haft sedan andra världskrigets slut.

Frågan är nu hur turbulensen inom FDP påverkar den redan skakiga regeringskoalitionen. Förbundskansler Angela Merkel kallade beskedet för en vändpunkt för FDP men sa att koalitionsarbetet fortsätter som tidigare.