4 april | Ekot rapporterar om arabrevolten

1:39 min

Turkiet hoppas på en roll som medlare mellan den libyska regimen och rebellrörelsen. Kadaffis utsände är i Ankara efter en snabb rundresa i Europa. Men rebellrörelsens nationella råd utesluter varje förhandlingslösning där någon från Kadaffis regim är inblandad.

23:38

Minst fem människor rapporteras ha dödats när Kadaffistyrkor attackerade ett bostadsområde i staden Misrata på måndagskvällen.

Många ska också ha skadats allvarligt och enligt läkare i staden som Reuters talat med, är minst ett sjukhus överfullt av skadade människor.

Flera skadade ska också finnas på stadens gator men kan inte transporteras till sjukhus på grund av ihållande granatbeskjutning.

23:15

USA lyfte i dag sanktionerna mot Libyens förre utrikesminister Moussa Koussa.

Efter att revolten i Libyen bröt ut, var Koussa en av flera i kretsen runt Muammar Kadaffi som fick sanktioner emot sig av bland annat USA.

Koussa hoppade av till Storbritannien i förra veckan, och förhördes då av brittiska myndigheter om sin roll i Kadaffiregimen.

Men USA konstaterar nu att Koussa inte längre representerar den libyska regimen och lyfter därför sanktionerna mot honom.

19:13

Dödstalet efter dagens blodiga attack i jemenitiska staden Taiz har nu stigit till 17.

Krypskyttar öppnade eld från hustaken mot demonstranterna, som nere på gatorna stormade en myndighetsbyggnad. Krypskyttarna fick stöd av civilklädda skyttar.

Den blodiga attacken innebär att fler än 100 människor allt som allt dödats när regimen slagit till mot de jemenitiska protesterna, och med den stigande dödssiffran kan regimen, ledd av president Ali Abdullah Saleh, nu ha förlorat USA:s stöd, skriver TT.

17:07

I Qatars huvudstad Doha kommer en internationell kontaktgrupp träffas nästa vecka för att samordna den politiska utvecklingen i Libyen. Det sa den brittiske utrikesministern William Hague i parlamentet idag.

17:00

I Algeriet strejkar polisen, läkare och universitetsstudenter med krav på förbättrade villkor och löner. På Martyrtorget övernattade medlemmar av säkerhetspolisen i protest. De hotar med att stanna där tills president Abdelaziz Bouteflika svarar på kraven från flera omfattande protester den senaste månaden.

16:55

Den libyske vice utrikesministern Abdelati Obeidi är i Ankara för att med turkisk hjälp hitta en förhandlingslösning på krisen i Libyen.

Till Turkiet kommer också representanter för rebellrörelsen och Turkiet har stora förhoppningar om en förhandlingslösning. Men rebellerna har redan avvisat de förslag Kadaffis utsände kommit med.

16:30

Jemens president har inte längre fullt stöd från USA. Det skriver  , som hävdar att den amerikanska administrationen har svängt från ett tyst stöd för regimen och jämförelsevis lite kritik mot hur demonstranter behandlats. Men nu har presidenten förlorat sitt tidigare stöd.

16:15

Det libyska kaoset utnyttjas för vapenaffärer i allt större skala. Det påstår algeriska källor till nyhetsbyrån Reuters. Al Qajda smugglar ut vapen via Tchad och Niger till Mali från Libyen. Det ska handla om rysktillverkade granatkastare, kalasjnikovs och antistridsvagnsmissiler bland annat. 

16:00

När USA under dagen avbryter sina flygattacker kommer hela ansvaret tas över av Nato. USA har genomfört 70 dagliga flygattacker, som nu måste ersättas av europeiska flygvapenattacker.

15:45

I Libyen har en medlem av rebellernas nationella råd sagt till tv-kanalen Al Jazira att det inte kan bli fråga om någon förhandlingslösning med någon medlem av Kadaffis familj. Imam Bugaighis säger till tv kanalen att det kommer blir fler avhopp från regimen och att Muammar Kadaffis enda chans att säkert lämna över makten kan ske med hjälp av Nato.

15:15

Storbritannien har inte någon strategi för regimen Muammar Kadaffis avgång. Detta enligt premiärministerns talesman. Kadaffis utsända turnerar just nu till olika europeiska huvudstäder för att diskutera konflikten. Från Grekland till Turkiet och Malta.

14:45

I Syrien har åtta fångar dött och 17 skadats i en fängelsebrand i oroshärden Latakia i norra Syrien.

En fånge satte eld på sin madrass på en avdelning där det framförallt fanns morddömda. Det är oklart om det finns något samband med den senaste tidens revolt mot den syriska regimen.

14:34

Chefen för italienska oljebolaget Eni har träffat rebelledare i Benghazi under två dagar för att teckna oljesamarbetsavtal med rebellrörelsen.

14:17

I Jemen planerar studenter en ny protestmarsch i huvudstaden Sanaa senare idag. På gatorna är det skärpt säkerhet med betydligt fler soldater än normalt, rapporterar :s korrespondent från Jemen.

14:07

Två svenska Herculesplan har lyft mot Natobasen på Sicilien. Imorgon kommer ytterligare ett plan flyga till Sicilien, som en del i den svenska insatsen i Libyen. Planet ska förse Gripenplan med drivmedel i luften.

14:00

I Jordanien har polisen gripit en man, som ska ha förberett ett terrordåd. Han hade ett bälte med sprängmedel och tänkte utlösa sprängladdningen i muslimska broderskapsrörelsens högkvarter i Amman, skriver nyhetsbyrån AFP.

13:00

Italien ser ut att bli tredje land som i praktiken erkänner rebellrörelsens och oppositionens nationella råd som Libyens rättmätiga representant.

Utrikesminister Franco Frattini ser rådet som legitimt och avfärdar Kadaffiregimens sändebud.

12:22

En uppgörelse om Libyen förutsätter att Muammar Kadaffi lämnar över makten. Det är budskapet från Italiens utrikesminister Franco Frattini efter att ha träffat ett sändebud från den libyska regimen.

– Eftersom ingenting nämndes om detta av sändebudet i Grekland är hans förslag för att lösa krisen inte trovärdiga, kommenterade Frattinini.

12:19

Den libyska regimens sändebud till Turkiet väntas komma till Ankara senare under dagen. En representant för oppositionen väntas också komma dit något senare. Samtalen i Turkiet är ett försök att hitta en förhandlingslösning mellan Kadaffiregimen och rebellrörelsen.

12:10

Minst tolv demonstranter har skjutits ihjäl av säkerhetsstyrkor i Taiz i Jemen. Enligt uppgifter från två sjukhus har minst 100 skadats, dels från skottlossning och dels från tårgas.

Av dem som skjutits är läget kritiskt för 16.

I hamnstaden Hudaida var det civilklädda män som sköt mot demonstranterna.  

12:00

Flera medlingsförsök pågår för att lösa Libyenkonflikten. Ett sändebud från regimen är i Grekland, ett annat i Turkiet. Samtidigt har Muammar Kadaffis söner Saif och Saadi kommit med ett förslag om övergångsregering. Men förslaget får kalla handen från de libyska rebellerna.

11:40

Italiens utrikesminister kallar de förslag som Kadaffis sändebud, den vice utrikesministern, har kommit med i Grekland, för tvivelaktiga.

11:33

Minst tio sköts ihjäl under protesterna i Taiz i Jemen. Uppgifterna kommer från sjukhuskällor. Säkerhetsstyrkor sköt rakt mot demonstranterna i staden med vanlig ammunition. På tv bilder från staden syns hur demonstranter försöker fly undan rader av beväpnade soldater.

11:10

Al Jaziras korrespondent i Jemen rapporterar att demonstrationerna fortsätter på flera platser i landet. I Taiz ska soldater ha skjutit rakt in i folkmassan.

11.02

Libyska regimen har skickat ett sändebud för samtal i Turkiet om en lösning på konflikten. Men hårda strider fortsätter kring oljestaden Brega och i Misrata är situationen prekär. Misrata är den enda staden i västra Libyen där rebellerna fortfarande håller stånd, men Kadaffitrogna finns överallt, prickskyttar på taken skjuter på alla som rör sig. Enligt vittnesmål inne i staden pågår striderna i Misrata gata för gata, kvarter för kvarter.

10:50

Soldater har skjutit ihjäl en demonstrant och skadat minst 30 andra under blodiga sammanstötningar i Jemen. För andra dagen i rad har demonstranter drabbat samman med soldater i staden Taiz söder om huvudstaden Sanaa.

10:45

Syrien har frigett en känd människorrättsförsvarare Suhair al-Atassi. Det meddelar en av hennes advokater. Atassi greps på Marjeh torget i Damascus 16:e mars, efter en tyst demonstration. En protest med krav på att politiska fångar friges. Hon släpades iväg i håret av säkerhetspoliser. Hon frigavs strax före midnatt söndag natt.

10:30

Den libyska motståndsrörelsen avslår erbjudandet från Muammar Kadaffis söner om att Muammar Kadaffi avgår och att sönerna tar över under en övergångsperiod. Sönernas förslag rapporteras i

10:00

Turkiet kan hålla nyckeln till vad som kommer att hända med den libyska regimen Muammar Kadaffi. Dialogen pågår mellan länderna. Turkiet har skickat ett sjukvårdsfartyg, som tagit hand om många skadade från den hårt ansatta staden Misrata.

09:45

USA fortsätter med flygattackerna i Libyen samtidigt som striderna runt oljestaden Brega har varit mycket hårda. Ursprungligen skulle den amerikanska flyginsatsen dras tillbaka den gångna helgen och Nato ta över, men efter en begäran förlängs insatsen också idag.

09:30

En av tv-kanalen Al Jaziras reportrar har frigivits i Libyen efter nästan en månad som fånge hos Kadaffis regim. Fortfarande hålls tre andra av dden Qatarbaserade tv kanalens journalister av Kadaffis regim.

Tunisiern Lofti al-Massoudi, som nu släppts, har krävt att också hans kollegor Ahmed Vall Ouldeddin från Mauritanien, norske Ammar al-Hamdan och Kamel al-Tallou, Storbritannien.