Snart förbjudet att sms:a när man kör bil

1:49 min

Snart kan det bli förbjudet att sms:a när man kör bil. Och att prata i telefonen utan handsfree. Nu finns det en majoritet i riksdagen för att införa förbudet och kravet, som diskuterats i flera år.

De borgerliga partierna och Socialdemokraterna har nu kommit överens. Det ska vara förbjudet att sms:a och prata i telefon utan handsfree när man kör bil.

Sverige är ett av de sista länderna i Europa som skärper lagstiftningen. Hittills har regeringen hänvisat till gällande lagstiftning från 1951 om vårdslöshet i trafik.

Det är redan i dag förbjudet att ägna sig åt sysslor i bilen som äventyrar trafiksäkerheten. Men trafikutskottets ordförande Anders Ygeman (S) menar att de reglerna inte varit tillräckligt tydliga eftersom förare fortsatt att sms:a och prata i telefonen utan handsfree.

Niklas Stavegård, som är trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, välkomnar beskedet.

– Att sms:a vid bilkörning är lika farligt som att köra rattfull, så det glädjer oss att man nu tagit våra argument, säger han till TT.

Enligt Motormännen skadas eller dör 15-20 människor per år därför att bilförare pratar i mobilen.

Åsa Torstensson (C) som var infrastrukturminister under förra mandatperioden var helt emot en skärpt lagstiftning och hänvisade till Vägverkets syn på saken: Det var samtalen i sig som var störande, inte att man höll i telefonen.

Fyra av tio bilförare har läst eller skrivit sms under körning, enligt en undersökning som Trygg-Hansa låtit göra.

Ekot/TT