Debatt

Tonsatt Koranbön ställde in dansföreställning

5:12 min

I helgen ställde Kulturhuset i Stockholm in en dansföreställning efter att en diskussion på Facebook kritiserat en del av innehållet.

Celebration of womanhood är en tvådagars dansfestival med workshops, diskussioner och föreställningar, som arrangeras av föreiningen Freshest på Kulturhuset. En del i föreställningen, där man dansade till en tonsatt bön ur Koranen, väckte uppmärksamhet under genrepet och en diskussion vidtog på Facebook.

Efter ett tips som lämnats via Sveries Radios Radioleaks (en krypterad tjänst för information om nyheter) kan vi nu berätta mer. På Kulturhuset hade man flera diskussioner under söndagen och efteråt beslöt man att ställa in de två föreställningarna.

- Hela festivalen handlar om kvinnlig dans och vi ville inte att fokus skulle flyttas, säger Nina Röhlcke som är enhetschef på Lava, en del av Stockholms Kulturhus.

- Vi ska absolut kunna prata om de här sakerna, men då vill vi göra det på vårt eget initiativ och under former som ger möjlighet till alla sidor att göra sin röst hörd. Vi har tagit vårt utgivaransvar nu, kan man säga.

Hör mer i intervjun med Nina Röhlcke som Per Feltzin gjort.