Juholt säger varken ja eller nej till rut-avdraget

15 min

Håkan Juholt har varit Socialdemokraternas partiledare i drygt en vecka. En vecka som präglats av omöbleringar i partistyrelsen. I dag ställde Juholt upp på den första längre intervjun sedan han valdes till partiledare under extrakongressen förra helgen.

I Studio Ett svarade han i dag på frågor, men det var inte alltid det gick att få ett tydligt besked. På frågan vad han anser om rut-avdraget, svarade han så här:

– Det kan finnas delar i rut-avdraget som är bra som verkligen främjar att människor kan utvecklas och stärkas så jag säger varken ja eller nej. Däremot ska vi titta igenom det ordentligt och se, här fungerar det för att skapa tillväxt, sa Håkan Juholt.

Avdraget för hushållstjänster har blivit populärt bland stressade storstadsmänniskor i medelåldern, en grupp som är viktig för Socialdemokraterna att vinna tillbaka. I valet 2010 var det till exempel bara 22 procent av Stockholmarna som röstade på partiet, jämfört med 40 procent för Moderaterna. Såhär beskriver Håkan Juholt sin strategi framöver.

– Jag lägger fast färdriktningen ideologiskt, värderingsmässigt i mitt tal, nya personer är på plats och vi kommer successivt att presentera en politik som visar att vi vill och vi kan förändra Sverige.

Den senaste tiden har det skett rejäla ommöbleringar inom Socialdemokratins ledning. Thomas Östros fick lämna platsen som ekonomiskpolitisk talesperson och i torsdags kom beskedet att även Sven-Erik Österberg förlorar sitt uppdrag som gruppledare i Riksdagen. Båda dessa veteraner fanns länge med i spekulationerna om vem som skulle bli ny partiledare.

– Först och främst ska det vara personer som är kunniga och kompetenta och det ska vara personer som kompletterar mig. Vi är alla olika individer  med tillgångar, förtjänster och brister och jag är väldigt angelägen att inte rekrytera dem som är långväga kompisar till mig utan sådana företrädare för Socialdemokraterna som har en kompetens som kompletterar min och därför blir laget mycket starkare.

Varför så stora förändringar?

– Politiken är väldigt lik idrotten på så sätt att ett lag som förlorar en match, då innebär det inte att alla spelare måste sluta men man kan göra andra saker i laget så vi gör om en del i vårt lag så att vi kan göra mer mål i nästa match.