Fler namn i S riksdagsgrupp väntas i morgon

1:07 min

Flera personer som diskuterades som möjliga partiledare för Socialdemokraterna kan få nya uppdrag i partiets riksdagsgrupp.

Socialdemokraterna har fått nya namn i ledningen med Håkan Juholt som partiledare, Carin Jämtin som partisekretarere och Tommy Waidelich som ekonomisk talesperson. I morgon fördelas viktiga poster i riksdagsgruppen.

Enligt uppgift till Ekot talar mycket för att Veronica Palm, nu vice ordförande i skatteutskottet, blir ordförande i civilutskottet. Syftet är hon ska lyfta partiets bostadspolitik,  ett viktigt område inte minst i hennes hemort Stockholm.

När hon lämnar skatteutskottet skulle ekonomiskt utbildade Leif Pagrotsky kunna ta över där. Det skulle passa med att han eventuellt ska utreda partiets skattepolitik och flera partidistrikt vill placera honom där.

Men eftersom partiets distrikt och regioner inte pratat ihop sig än är det inte helt klart hur posterna fördelas. Juholt lämnar i varje fall ordförandeposten i försvarsutskottet och den kan gå till partiets talesperson i konstitutionsutskottet, Peter Hultqvist, frågetecknet där är att Åsa Lindestam som suttit länge i försvarsutskottet kan känna sig förbigången.

Men med Hultqvist i försvarsutskottet skulle avgående gruppledaren Sven-Erik Österberg kunna få det traditionellt tunga uppdraget att granska regeringen i KU.

Vem som ska bli partiets gruppledare, en mycket viktig post utåt, är oklart. Det måste bli en kvinna, enligt Juholt. De hetaste namn är Carina Moberg från Huddinge och Berit Högman från Karlstad. Outsiders är Agneta Gille från Uppsala och Phia Andersson från Skene.