USA

Vapenlobbyn på frammarsch

2:21 min

Tre månader har gått sedan skottdådet i Tucson i Arizona, då sex personer dödades och en kongressledamot skadades svårt. Sedan dess har ytterligare nära tretusen personer i USA skjutitis ihjäl. Men trots viss debatt har vapenlagarna inte blivit strängare.

På flera håll är vapenreglerna på väg att bli mer tillåtande.

Michelle Rogers står hemma i köket i Lorton i Virginia med pistolen i bältet. Hon fixar mellanmål till barnen och visar samtidigt upp sitt skjutvapen för mig, en svart tung Sig Sauer.

– Modellen är känd för att vara lite nättare och passar bra för kvinnor, säger hon.

Rogers är aktiv i Open Carry Movement, en grupp som förespråkar rätten att bära vapen synligt, när som helst och var som helst.

29-åriga Michelle Rogers har pistolen hängande i hölstret både när hon handlar mat och när hon går med barnen till parken.

– Jag är beväpnad överallt där det är lagligt möjligt, säger hon. Och de platserna blir allt fler.

Här i Virginia har reglerna nyligen ändrats, så att det nu är tillåtet att bära vapen synligt även i till exempel parker och inne i kongressbyggnaden.

I Texas väntas guvernören snart godkänna att folk får bära vapen inne på universiteten, som tidigare varit vapenfritt område.

Liknande förslag är på gång i ytterligare nio delstater.

Utvecklingen går mot allt mer liberala vapenlagar runtom i USA.

– Vapenmotståndarna är på väg att förlora, säger Michelles man, Jason Rogers, som arbetar som vapeninstruktör för militären.

Också han går beväpnad till vardags, för att alltid känna sig säker, säger han, och han har redan lärt de två döttrarna grundläggande vapenkunskap.

– Vapnen är till för att skydda mig, säger 5-åriga Rebekah. Men jag får inte röra dem, för då kanske man råkar döda någon.