Siemens betalade ut 12 miljarder i mutor

1:26 min

I Tyskland inleds i dag rättegången mot en före detta styrelseledamot i industrikoncernen Siemens i vad som beskrivs som den största mutskandalen i Tysklands efterkrigshistoria.

Det är första gången sedan mutskandalen rullades upp för fyra år sedan som en så högt uppsatt chef står inför rätta.

Siemens betalade ut motsvarande 12 miljarder kronor i mutor mellan 2002 och 2006, det har industrikoncernen själv räknat ut och erkänt under utredningens gång.

Pengarna ska ha använts som smörjmedel för att teckna åtråvärda kontrakt i bland annat Ryssland och Nigeria.

Den nu åtalade mannen ska inte själv ha betalt ut mutor, han står inför rätta för att som chef inte ha varit tillräckligt uppmärksam på att allt inte gick rätt till.

Till exempel vägrade flera av hans underordnade att skriva på papper där de lovade att inte betala ut mutor, det skulle mannen ha gott till botten med menar åklagaren.

Andra före detta Siemenschefer som pekas ut i korruptionsskandalen, som styrelseordföranden och näringslivskändisen Heinrich von Pierer, har betalat böter och ingått förlikningar med sin förre arbetsgivare och på så vis har de sluppit att ställas inför skranket. 

Den nu aktuelle mannen välkomnar istället dagens rättegång som en chans att bevisa sin oskuld.

Tyska medier beskriver korruptionsskandalen som den största i Tyskland hittills.

Sedan den uppdagades för fyra år sedan och fram tills i dag har den kostat Siemens 22 miljarder kronor i rättegångskostnader och böter, bland annat har koncernen tvingats böta motsvarande nio miljarder kronor till amerikanska och tyska myndigheter.