Kalmar

Lika många fas 3-jobbare som anställda

1:19 min

På friskolan Waldorf i Kalmar är de oavlönade så kallade fas 3-jobbarna lika många som de ordinarie anställda inom områden som matlagning, vaktmästeri och administration.

- Risken när det kommer in många med fas 3-stöd är att det tränger undan riktiga jobb, säger Ulf Nilsson, Kommunal.

Åtgärden som kallas fas-3 ska egentligen öka chansen för att den arbetslöse får riktigt jobb. Men hittills har siffrorna visat att det bara är en på 60 som får det. 

– Här ska det ges möjligheter till att fås jobb men den möjligheten är lika med noll, säger Ulf Nilsson. Han fortsätter:

– Jag vet då ingen som fått arbete genom det här bland våra medlemmar.

Får betalt för sin arbetskraft

Laga skolmat, hålla lokalerna i skick och sköta pappersarbetet. Det är helt nödvändiga arbetsuppgifter på vilken skola som helst. På de flesta ställen är det väl avlönad personal som gör jobbet men på friskolan Waldorf i Kalmar är hälften av arbetskraften gratis. Skolan får istället betalt för att få jobbet utfört.

Waldorf i Kalmar har fyra stycken fas 3-jobbare, det vill säga människor som blivit utförsäkrade från de vanliga trygghetssystemen. Fas 3-jobbarna på Waldorf är lika många som de ordinarie anställda, på de arbetsområden de jobbar inom.

Facket kritiserar brist på insyn

Waldorfskolans ledning vill själva inte medverka i en intervju, men bedyrar att det här inte handlar om att utnyttja folk som är i en svår situation på arbetsmarknaden.

Fackförbundet kommunals avdelningsordförande är emellertid kritisk till bristen på insyn. I samband med tidigare epokers arbetsmarknadsåtgärder hade fackföreningarna möjlighet att sätta stopp för praktik hos arbetsgivare som man befarade skulle utnyttja de arbetslösa.

Men nuförtiden får facket inte veta någonting, med mindre än att det finns fackligt ombud på arbetsplatsen, och är i vilket fall som helst inte tillfrågat om hur lämplig den aktuella arbetsgivaren är.

– Här finns en stor möjlighet för arbetsgivaren att plocka in gratis arbetskraft. Här får man tusentals kronor rätt ner i fickan, säger Ulf Nilsson.

Skyddsombud: "Leta upp FAS-3-jobbarna"

I industrifackens tidning Dagens Arbete framför regionala skyddsombudet Glenn Bergenstoff idén om att LO-förbunden borde söka upp FAS-3-jobbare på arbetsplatserna. Det är enda sättet att kunna bevaka deras rättigheter, eftersom Arbetsförmedlingen inte berättar om vilka ställen praktikanterna finns på.

Samma tanke har slagit P4 Kalmar: Du som har erfarenhet av FAS-3-jobb -  hör av dig till oss och berätta. Du når oss per telefon, 0480 45 80 38, eller mailadresser som du hittar här på sidan.