Mikaela Valtersson tar strid om språkrörsposten

1:55 min

Miljöpartisten Mikaela Valtersson har bestämt sig för att stå kvar som kandidat till den kvinnliga språkrörsposten på Miljöpartiets kongress i slutet av maj, trots att valberedningen föreslagit Åsa Romson som nytt kvinnligt språkrör.

– Jag har bestämt mig för att låta min kandidatur kvarstå och fortsätta kandidera som språkrör för Miljöpartiet, säger Mikaela Valtersson.

– Det har varit otroligt många människor som hört av sig efter att valberedningen kom med sitt förslag och runtom i landet är det en mängd miljöpartister som hört av sig och verkligen vill att jag ska fortsätta kandidera så att de kan välja mig till språkrör. Det har så klart stärkt mig i att fortsätta min kandidatur.

Finns det inte en risk för att partiet uppfattas som splittrat?

– Jag tror inte det. Många säger att man verkligen gillar att vi har en demokrati, att det är kongressen som ska avgöra den här frågan och inte en valberedning. Man vill vara med och bestämma och avgöra vilka som ska vara våra framtida språkrör.

Miljöpartiet har kongress den 20-22 maj och väljer då två nya språkrör efter Peter Eriksson och Maria Wetterstrand. Som väntat föreslog valberedningen Gustaf Fridolin som manligt språkrör. Ett mer oväntat förslag var Åsa Romson som kvinnligt språkrör.

Åsa Romson kommer från kommunpolitiken i Stockholm, medan Mikaela Valtersson har tunga uppdrag i riksdagen bakom sig. Frågan har varit om Mikaela Valtersson skulle fortsätta kampen.

Och det gör hon alltså. Hon säger att hon har ett brett stöd från en rad kommunföreträdare och riksdagsledamöterna Ulf Holm och Maria Ferm som skrev en debattartikel till stöd för Mikaela Valtersson.

– Jag är jätteglad och känner mig hedrad över deras stöd. Det betyder en hel del för mig att en stor grupp människor som är miljöpartister ser att jag skulle vara en bra företrädare för partiet.