Libyen

Rebeller besvikna på Natos insats

1:53 min

Befälhavaren för de libyska rebellstyrkorna, generalen Abdul Fattah Younis, anklagar nu Nato för att inte göra nog för att skydda de civila i den belägrade staden Misrata.

”Jag är ledsen att säga det men Natos agerande gör oss besvikna. Nato säger att de inte vill bomba kring staden Misrata för att inte skada civila, men folk dör i Misrata hela tiden av Kadaffis beskjutning”, säger den frustrerade och, som det verkar, desperata militära ledaren för rebellstyrkorna i Libyen, generalen Abdel Fattah Younis. Han har tidigare varit inrikesminister i landet, men har hoppat av och anslutit sig till rebellerna.

Enligt Abdel Fattah Younis handlar det nu om dagar för att rädda de civila i Misrata. Görs ingenting under den närmaste veckan kommer det inte att finnas något Misrata, hävdar rebellernas befälhavare.

Men från Natos håll kom genast svar på tal. Attack- och bombplanen kan inte slå ut en del av de reguljära styrkorna eftersom man har information att regeringssidan använder sig av civila som mänskliga sköldar vid tänkbara mål för attacker.

Däremot hävdar Nato att man redan har slagit ut 30 procent av de Kadaffitrogna styrkornas militära kapacitet.

Men även om det stämmer fortsätter diktatorn Kadaffis styrkor att rycka fram.

I går återtog de den viktiga oljestaden Brega och grumlade något av den glädje som rebellerna uttryckte dagen innan. Då rapporterades om att en superoljetanker skulle lastas med olja som skulle innebära att rebellerna skulle få viktiga inkomster framöver.

Men nu har rebellerna alltså återigen förlorat oljestaden Brega och dessutom finns rapporter om att Kadaffistyrkor utfört attacker mot oljeinstallationer söderut i landet. Det omöjliggör att oljan ska kunna komma vidare i oljeledningarna norrut, till det rebellkontrollerade området.

Utan denna olja blir det inga inkomster för rebellerna och svårare att föra krig.


Ekots rapportering om revolten i Libyen