Bilindustrin

Saabstopp resten av veckan

1:42 min

De anställda på Saab i Trollhättan får stanna hemma resten av veckan. Produktionen ska stå stilla medan företaget förhandlar med sina leverantörer.

De anställda informerades på eftermiddagen att de får ta ledigt både torsdag och fredag om de vill. Under produktionsstoppet ska Saab förhandla med sina underleverantörer för att hitta en lösning.

– Det är ingen idé med stop and go, säger Saabs informationsdirektör Eric Geers, nu måste vi hitta en permanent lösning.

Geers säger att Saab jobbar med olika finansieringslösningar eftersom det är lite "tight med cash" just nu.

Han kan idag inte säga när stoppet kan hävas men säger att det kommer information inom kort, närmre vill Eric Geers inte precisera sig.

Det är flera av de cirka 800 underleverantörerna som fått vänta på sina pengar och en del har också stoppat leveranserna.

Enligt uppgift ska bland annat leveranser av stålplåt från Belgien ha stoppats eftersom det finns en oro för att Saab inte skulle ha förmåga att betala.

Det leder också till att Saab har fått kortare kredittider än vad som var fallet under GM-tiden.

Så kassabristen kan alltså bero på att pengarna för bilarna som säljs inte kommer in till Saab som tidigare, samtidigt som räkningarna måste betalas fortare.

– Det finns ju naturligtvis med i bakgrunden, men det är ju inte så att man skapat några kredittider själva utan det är ju de som är överenskomna och som man ska leva upp till och det gäller ju för alla, säger Sven Åke Berglie vd för Fordonskomponentgruppen.

– Visst är det så att med bakgrund till det som Saab gått igenom, och klarat överraskande bra, så är ju inte förtroendet så väldigt högt ännu; det tar lång tid att bygga upp det.