Klartecken för beväpnad utländsk polis i Sverige

1:29 min

Regeringens utredning om samarbete med utländsk polis gav i dag klartecken för att polis från andra länder ska kunna göra det som enbart svensk polis idag får göra i Sverige.

– Det är första gången som det föreslås att, mer systematiskt, personal från andra EU-länder - poliser - ska finnas i Sverige, iförda uniform och medförande sitt tjänstevapen, och delta tillsammans med svensk polis, i operation. Det har aldrig skett tidigare, säger regeringens utredare, hovrättslagman Krister Thelin.

För att utländsk polis på ett smidigare sätt ska kunna ta med sig sina vapen till Sverige föreslår utredningen en ändring i krigsmateriellagen, så att tillstånd inte ska krävas för vapenförinförsel i Sverige.

Exempel på vapen utländsk polis använder och som svensk polis förmodligen inte vill tillåta i Sverige är elpistoler och vattenkanoner.

Utländsk polis ska också kunna använda våld i Sverige. Men det ska vara proportionerligt.

– Behöver man använda batong ska användningen stå i proportion till det man vill åstadkomma. Det vill säga, om man har en liten femåring som rycker polisen i benet är det inte skäl till att ta fram batongen och slå femåringen i huvudet, säger Krister Thelin.

– Men om du har en stor, stark Hells Angels-person som gör detsamma kan det finnas skäl att använda batongen.

Justitieminister Beatrice Ask har tidigare varit positiv till det utredningen nu föreslår. Men då det handlar om att lämna över makt till ett annat lands myndighet krävs det, om förslagen ska börja gälla den första juli nästa år, att tre fjärdedelar av riksdagen säger ja.

Något som kan bli besvärligt eftersom Socialdemokraterna tidigare varit negativa.