Krav på partiledarbyte i Centerpartiet

1:31 min

Centerpartisten Fredrik Federley sällar sig nu till dem som tycker att partiledaren Maud Olofsson bör avgå vid partistämman i höst. Tidigare har bland annat Centerns ungdomsförbund vädrat samma åsikt.

– Jag tror att det är dags att vi får en ny partiledare som kan leda hela processen med ett nytt partiprogram, så att vi får ny energi och ett nytt sätt att arbeta. Det handlar inte om att Maud Olofsson gjort något dåligt, hon kan gå med flaggan i topp, säger Fredrik Federley.

Riksdagsledamoten Fredrik Federley är orolig för att Maud Olofsson på samma sätt som Thorbjörn Fälldin och Olof Johansson klamrar sig fast vid makten och till sist måste tvingas bort.

Fredrik Federley väljer här att stödja riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani som i morse i SVT krävde Maud Olofssons avgång.

Den bästa tidpunkten anses vara partistämman i höst. Då kan den nya partiledaren och partiet i lugn och ta fram en ny politik och ett nytt partiprogram till extrastämman 2012.

Att avgångskraven kommer nu har att göra med en debattartikel skriven av Maud Olofssons närmaste medarbetare Anna-Karin Hatt som publicerades för ett par dagar sedan. Tolkningen i delar av partiet är enligt Fredrik Federley att Anna-Karin Hatt i själva verket kandiderar till partiledarposten.

Anna-Karin Hatt och riksdagsledamoten Annie Johansson har båda nämnts som möjliga efterträdare.

Ekot har inte lyckats nå Maud Olofsson för en kommentar. Hon är på resa i Förenade arabemiraten, men har via sin pressekreterare lämnat ett skriftligt uttalande. Det lyder: "Jag är partiledare för Centerpartiet så länge jag tycker att det är kul och jag känner att jag har medlemmarnas förtroende. Detta gäller även i dag. Det är naturligt kopplat till Centerpartiets förnyelsearbete."

Men Centerns ungdomsförbunds ordförande Magnus Andersson stämmer in i avgångskraven.

– Vi tycker att Centerpartiet behöver en ny partiledare till valet 2014, säger han.

Även Centerpartiets studentförbund tycker att partiet behöver byta partiledare någon gång under mandatpersioden.

– Partiet har gjort en valanalys, efter ett dåligt val för Centerpartiet, och vi behöver ta ett omtag, säger Karin Ernlund, förbundsordförande i Centerstudenter.

– Det är inte jättemånga partiledare som sitter mer än tio år och jag vill poängtera att vi tycker att Maud har gjort ett fantastiskt bra arbete.

Av 27 partidistrikt har TT talat med 21 och inget av dem ställer sig bakom avgångskravet, men flera öppnar för ett partiledarbyte före nästa val.