Ännu en drabbad identifierad

MTG:s programdirektör Christer Modig drabbad av könsblindhet

Ankaret och människan Annika Lantz kommenterar nu det faktum att Modig gjort sitt handikapp synligt för alla:

 - Det är otroligt strongt av honom att gå ut med sin könsblindhet offentligt, många skäms över den här funktionsnedsättningen, och försöker dölja den genom att bara umgås med män, så att inga missförstånd uppstår.

Den kända programledaren Annika Lantz, liksom många andra, ryckte till vid radioapparaten i förra veckan, då Christer Modig gästade Thomas Nordegren, inför starten av den nya MTG-kanalen ”Radio ett”. När Nordegren räknat upp programledarna som marknadsförts inför premiären – Robert Aschberg, Gert Fylking och Alex Schulman – ställer han frågan: Var är brudarna? Christer Modig svarar då: Ja, det frågar jag mig också.

- Det var så jävla starkt av honom att inte börja mala på om att det är svårt att få tag på kvinnor, att kvinnor inte tar för sig, eller att alla kvinnor han frågat har svarat nej, säger Annika och ser uppriktig ut.

- Allt det där gjorde han strax därefter i intervjun, i och för sig, men då hade han redan blottat sig. Sanningen är att Christer Modig helt enkelt inte ser kvinnor, och därför kan han inte klandras för att han inte anställer några kvinnliga programledare.

Könsblindhet har med stor sannolikhet funnits i många decennier, förmodligen århundraden, men har inte uppmärksammats, eftersom män och kvinnor i tidigare generationer bokstavligt talat inte såg varandra i en verklighet som bestod av flick- och pojkskolor och senare av kök- och rökrum. Och före elen var det dessutom mörkt när man låg med varandra.

Det som skiljer könsblindhet från andra synskador är att det är en psykisk defekt som kan botas med koncentration.

- Jo, det är sant! Säger Annika Lantz entusiastiskt. Jag vet att det låter enkelt, men i många fall av könsblindhet räcker det med att fokusera på frågan: Varför ser jag inte kvinnor?  så har du satt igång rehabiliteringsprocessen. Som sagt, det låter enkelt, men det är en lång och komplicerad process som kan mynna ut i mer mångbottnade frågor som: Om en kvinna tackar nej till att vara programledare i en kanal som bara marknadsfört Robert Aschberg, Gert Fylking och Alex Schulman – vad kan det bero på?

Annika har litet bråttom eftersom hon ska iväg på synundersökning, men innan hon går in i väggen lägger hon till:

- Vi ska komma ihåg att det inte bara är på chefsnivå könsblindhet är vanligt, symptom har också registrerats honsmammor som bara har döttrar – jag vet till exempel en mamma som kunde namnet på alla flickor i hela dagisgruppen, men knappt ett enda pojknamn. Men sen födde hon en son, och då fick hon tillgång till hela könsspektrat igen. Ja, det är uppenbart att vi måste forska mer om det här. Tack Christer Modig!