Karin Fryxell, Sotluggs och Linluggs skapare

8:36 min

Karin Fryxell (1911-2003) konstnär och författare blev mest berömd för sina barnböcker om trollen Sotlugg och Linlugg som på 1940- och 1950-talet gjorde succe i de svenska hemmen. Hon skrev också en biografi över sin berömde farfars far, Anders Fryxell och byggde ett eget kapell i Filipstad.

Småtrollen i Frýxells barnböcker var dockor som Karin själv hade tillverkat, och de fotograferades ute i miljöerna där äventyren utspelade sig med vanlig bälgkamera (ex. Sotlugg och Linlugg på Skansen). Trollen blev också barnfilm.  Om detta arbete berättar Karin Fryxell i en intervju för programmet Tonträff från 1995, då Karin är 84 år gammal.

Karin Fryxell skrev en rad andra barnböcker och dikter, och hon var också en uppskattad och produktiv konstnär. Liksom Jenny Nyström målade Karin ett stort antal julkort och vykort.

Karin Fryxell växte upp i Stockholm, men hade hela släkten i Värmland. Hennes morfar var bergmästare Per Öberg i Persber och farfars far var Anders Fryxell, kyrkoherden i Sunne som också skrev hela Sveriges historia och skrev "Ack Värmeland, du sköna".

I mitten av 1930-talet köpte Karin och hennes mamma Elsa en tomt i Filipstad och byggde sig en stuga som kom att bli Karins bostad under sommarhalvåret. Huset som kallas Klinten ligger på Storhöjden, ca 2 kilometer norr om Filipstad.  Huset står kvar som ett besöksmåloch ett museum över Karin Fryxells produktiva liv. Ibland ordnas också utställningar här.

Ulla Walldén