Strid om ordförandeposten för S-kvinnor

2:21 min

Ylva Johansson och Lena Sommestad vill bli ordförande för socialdemokraternas kvinnoförbund i stället för Nalin Pekgul. De nominerades av S-kvinnorna i Stockholm respektive Uppsala och nu kan det bli strid om ordförandeposten i förbundet.

– Utvecklingen i samhället är att jämställdheten går tillbaka, och jag tycker att det är hög tid att vi socialdemokrater sätter jämställdheten högst på dagordningen. Jag vill gärna vara med och göra det, säger Ylva Johansson, tidigare vård- och äldreomsorgsminister.

Hon beskriver ordförandeposten som ett fint uppdrag och ser det som en bra möjlighet att driva en offensiv jämställdhetspolitik.

– Det handlar om kvinnors rätt till arbete och till heltid. Men det handlar också om möjligheten att kunna göra karriär som kvinna och om jämställda villkor.

Nalin Pekgul har varit ordförande för S-kvinnor, det socialdemokratiska kvinnoförbundet, i snart åtta år. Det är inte klart om hon vill fortsätta som ordförande men oavsett hennes inställning så vill Ylva Johansson ta över uppdraget. Det kan nu bli strid om posten vid kongressen senare i sommar. Men Johansson vill inte direkt säga varför hon skulle vara en bättre ordförande än Pekgul.

Lena Sommestad var tidigare miljöminister och ett av de många namn i spekulationerna kring vem som skulle bli ny partiledare för Socialdemokraterna, men hon har ingen ledande position i partiet nu. Skulle hon bli ordförande så kommer kvinnofrågorna att bli mer centrala i politiken, säger hon.

– Många av de stora politiska frågorna i Sverige idag, till exempel om framtidens omsorg, om sjukvården och om skolan, det är ju områden som är väldigt viktiga för kvinnor.

Lena Sommestad vill sätta kvinnofrågorna i centrum och anser att S-kvinnorna har en viktig roll i politiken.

– Så länge det är ett ojämställt samhälle som vi har så behövs det ett kvinnoförbund. Och det är viktigt att vara den kraft som lyfter de frågorna i politiken, det behövs, anser Lena Sommestad.

Enligt Ylva Johansson är den allra viktigaste frågan för S-kvinnor att lyfta fram kvinnors rätt till arbete, eftersom kvinnor nu jobbar klart mindre än män vilket leder till lägre inkomster och pensioner.

– Man får gå 20 år tillbaka i tiden för att se så stor skillnad i sysselsättning mellan kvinnor och män som vi idag har i Sverige. 

För en dryg vecka sedan förlorade den tidigare skolministern Ylva Johansson sin post i partiets verkställande utskott fast hon sa att hon ville sitta kvar. Som ordförande för kvinnoförbundet skulle hon kunna få en ny tydlig position inom partiet.

– Jag ser det inte på det sättet. Men jag har naturligtvis mera tid att satsa på ett nytt uppdrag. För mig ligger jämställdheten varmt om hjärtat och jag tycker att vi har väldigt mycket kvar att göra.