Ge mig kyckling, fredag och alla helvetens kvalfinal

Först och främst: tack och hej, Rögle. Växjö visade att man inte firat för hårt och släckte därmed de unga (överlag) skåningarnas elitseriehopp.

Men nu glömmer vi den här nionde kvalserieomgången och blickar framåt och norrut (åtminstone från Stockholm sett) mot Örnsköldsvik och fredagen 8 april. Då avgörs det vilket av elitserielagen Modo och Södertälje som behåller sin plats i den högsta serien.

Inför kvalserien tippade jag att SSK och Växjö skulle kvittera ut elitseriebiljetterna för säsongen 2011/2012, och jag måste ju hålla fast vid detta när jag för en gångs skull är på väg att få rätt. Modo har fördel av hemmaplan och har spelat bättre än SSK de senaste kvalserieomgångarna, men jag lutar mig mot Radiosportens erfarne hockeykommentator Mats Strandberg när jag påstår att SSK:s spel passar bättre mot motståndare som själva vill hålla i pucken och styra spelet. Mot de allsvenska lagen, som gärna spelar tätt och kontrar, har Södertäljespelarna haft oerhört svårt att skapa målchanser och ta kommandot i matchen.

På fredag kommer Modo att föra spelet och SSK kan inrikta sig på det de är bäst på: kämpa, böka, grisa och sakta mala ned motståndet. Vid halv tiotiden på fredag kväll kan vi sluta spekulera. Då vet vi vilket av SSK och Modo som spelar i elitserien respektive allsvenskan.

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se