Allt fler kräver Olofssons avgång

1:39 min

Allt fler inom Centerpartiet ställer sig nu bakom kravet på att Maud Olofsson bör avgå från partiledarposten redan i höst. En av dem är Sofia Jarl som sitter i partistyrelsen.

– Maud har gjort ett bra jobb men ska det bli någon skjuts i det här förnyelsearbetet så behöver det nog förnyas också när det gäller personerna som ska leda partiet, säger hon.

Den lämpligaste tidpunkten för att byta partiledare är på centerstämman i höst, tycker Sofia Jarl. I och med det sällar hon sig till bland andra riksdagsledamöterna Abir Al-Sahlani och Fredrik Federley.

Olof Jonmyren, politisk redaktör på centerpartistiska Södermanlands nyheter tycker också att stämman i helt är rätt tid att välja en ny partiledare.

– Tiden mellan valet av partiledare och extrastämman kan behövas för att förbereda sig och klara den utmaning som en nystart faktiskt innebär, säger han.

Även Centerstudenterna och Centerns ungdomsförbund vill se en ny partiledare men ingen av dem vill säga när det borde ske. Och när TT ringde 21 av totalt 27 partidistrikt svarade flera att de ville ha  en ny partiledare före nästa val, men inget distrikt kräver Maud Olofssons avgång redan i höst.

Frågan är då vem som skulle efterträda Maud Olofsson. Ett ofta förekommande namn är riksdagsledamoten Annie Johansson. Tidigare riksdagsledamoten Maria Kornevik Jakobsson är en stark anhängare av henne.

– Det som Maud gjorde en gång, med den entusiasmen och den enorma karisman och kraften, precis det har ju Annie också. Så vi blir ju förförda av henne, säger hon.