Portugal begär nödlån

1:58 min

Portugal har gett upp och begär nu hjälp från EU, för att klara sig ur sin svåra skuldsits och blir det tredje landet inom eurogruppen, som behöver räddningspaket. Det har suttit mycket hårt inne, men premiärminister José Sócrates meddelade på onsdagskvällen att Portugal inte ordnar upp det hela på egen hand.

– Det är oundvikligt. Vi har nått en punkt där riskerna blir för stora för landet, om vi nu inte fattar det här beslutet.

Det sa en allvarlig premiärminister José Sócrates, när han igår kväll meddelade att Portugal nu vänder sig till EU för att få hjälp.

Portugal är det tredje landet inom eurozonen som får nödlån efter Grekland och Irland.

Det kom inte direkt överraskande. Portugals banker meddelade tidigare i veckan att de inte längre vill köpa portugisiska statsobligationer, utan manade regeringen att söka lån.

Till slut har det inte längre bara handlat om alldeles för höga räntekostnader långt över, vad regeringen tidigare sagt att Portugal tål, utan om svårigheter att hitta lånekapital.

Bankerna gav en tydlig signal.

– Sedan den 23 mars har läget utvecklats dramatiskt, sa premiärminister Sócrates också.

Den dagen, den 23:e, gick samtliga oppositionspartier emot Sócrates och hans fjärde sparpaket, vilket ledde till att han lämnade in sin avskedsansökan.

Han avgick. Portugiserna går därför till nyval den 5 juni, men förmodligen har den avgående socialistiske premiärministern fått klartecken från oppositionen om att vädja till EU om hjälp.

Enligt nyhetsbyråerna behöver Portugal ungefär 725 miljarder svenska kronor.

Många befarar att det instabila läget kommer att leda till kapitalflykt och många portugiser oroar sig för, att andra utifrån ska ta över i praktiken och ställa obehagliga krav.