Portugals krishantering får skarp svensk kritik

1:42 min

Portugal begärde i går kväll nödhjälp från EU för att klara sina dåliga finanser. Sveriges finansminister Anders Borg är kritisk till att den portugisiska regeringen inte har begärt hjälp tidigare.

– Vi har anledning att vara mycket kritiska till den portugisiska regeringen. Det här är besked som borde ha kommit i november, december. Det har sedan lång tid tillbaka varit klart att det här landet inte kan stå på egna ben, säger Anders Borg.

– Det har varit mycket franka diskussioner men portugiserna har fastnat i internpolitiska diskussioner i stället för att fatta nödvändiga beslut. Nu är situationen väldigt besvärlig.

Den svenske finansministern konstaterar att förfall och nya innebär ett behov på 150-200 miljarder fram tills Portugal får en ny regering efter valet i juni. Han kallar situationen utan en regering för "mycket komplicerad".

Så har den portugisiska regeringen förvärrat krisen genom sitt agerande de senaste månaderna?


– Ja, tveklöst. De har förvärrat krisen för sig själva och har bidragit till en oro som kostat jobb och välfärd för andra länder. Vi har anledning att vara starkt kritiska till dem, säger Anders Borg.

Kan Sverige hjälpa till med nödlånen till Portugal?
– Tyvärr har Portugal försatt sig en sits där det inte finns en regering. Grundkrav från Sverige, EU och IMF är att det finns en regering så att man kan gå igenom siffrorna. Vi har haft kraftig uppvärdering av deras underskott och behöver nu få en bedömning av hur illa läget är.

Anser du att Sverige inte ska bidra när läget är så osäkert?
– Det är så osäkert och komplext så vi måste först se när de här bitarna faller på plats.