Räntehöjning mitt i Portugals kris

1:41 min

Europeiska centralbanken beslutade i dag att försöka bromsa tillväxten i Europas ekonomier genom att höja räntan. ECB höjde räntan inom eurozonen från rekordlåga 1 procent till 1,25.

Beslutet fattades i skuggan av en fördjupad kris för den gemensamma valutan euron. I går kväll gav också Portugal upp och bad om nödhjälp av de övriga länderna inom eurozonen.

Landet behöver ekonomisk hjälp av de övriga länderna för att inte gå i konkurs.

ECB:s räntehöjning riskerar nu att förvärra läget ytterligare i de krisdrabbade euroländerna.

Portugal hade tidigare i veckan tvingats betala extremt höga räntor för nya ettåriga lån som behövdes för att finansiera landets underskott. Räntan blev nästan sex procent, vilket är tre gånger så mycket som till exempel Sverige behöver betala för motsvarande lån.

Portugals kris och långivarnas misstro har förvärrats ytterligare, sedan regeringen nyligen meddelade sin avgång och utlyste nyval.

Regeringen lyckades inte skapa politisk enighet kring det åtgärdspaket som skulle lyfta landet ur krisen.

Att nödropet kom mindre än ett dygn före Europeiska centralbankens räntebeslut är en övertydlig bild av obalanserna i världsekonomin och inte minst inom Europa.

För om man tittar på hela Europa är inflationen på väg upp och förbi de riktmärken som finns. Den genomsnittliga inflationstakten är nu 2,6 procent och stigande. Målet är maximalt 2 procents inflation.

Inflationsbrasan har blåsts under av de rekordlåga räntorna i Europa. ECB har hållit räntan på en futtig procent sedan juli år 2008. Det har gjort det billigt att låna pengar till konsumtion och investeringar.

Det har i sin tur satt sådan fart på ekonomin att inflationsspöket nu dykt upp på scenen igen.

Problemet är att tillväxten är extremt ojämnt fördelad. Europas ekonomiska lokomotiv Tyskland har nu den lägsta arbetslösheten på 20 år och kan behöva lite nedkylning.

Men i krisländer som Grekland, Irland - och nu också Portugal - kan en räntehöjning göra ont värre.

Dagens lilla räntehöjning på en kvarts procentenhet gör i och för sig ingen stor skillnad, men frågan är hur det blir framöver, om räntehöjningen idag bara är den första.

Därför dissekerades varje ord som centralbankens chef Jean-Claude Trichet sa på presskonferensen efter ECB:s besked.

I ECB-uttalandenas kremlologi brukar just nyckelorden "övervaka mycket noga" betyda att banken tänker höja räntan igen redan månaden därpå.

Så trots att Jean-Claude Trichet förnekade att banken redan har beslutat om fler räntehöjningar räknar marknaden nu med en ränta på 1,75 i slutet av året.