Göteborg

Inget åtal efter terrorgripande trots polisfel

2:28 min

Förundersökningen mot polisen i Göteborg, som felaktigt grep fyra personer misstänkta för förberedelse till terroristbrott i oktober förra året, läggs ner. Beslutet har fattats av överåklagare Björn Ericson.  

– Jag tycker att det är naturligt att polisen vidtar långtgående skyddsåtgärder när man ska ingripa ett sådant här ärenden, säger Björn Ericson.

– Jag har också i beslutet pekat på att det har funnits brister i det underlag som man använde.

Det var i slutet av oktober som fyra män greps i samband med ett bombhot mot centrala Göteborg.

Misstanken gällde förberedelse till terroristbrott, men kort efter gripandena släpptes männen och beskedet var att de inte hade med hotet att göra.

Insatsen har fått massiv kritik, bland annat för att polisen var brutal när man stormade flera av männens hem mitt i natten.

Men enligt överåklagare Björn Ericsson som utrett insatsen begick polisen inget brott i samband med gripandena.

Men han konstaterar ändå att det begick flera fel, bland annat gjorde bristande analyser och samordning att fel personer greps.

Av utredningen idag framgår att männen blev misstänkta efter att en kvinna sagt sig höra en man på arabiska säga att han skulle spränga en bomb i centrala Göteborg, via samtalslistor identifierades de gripna männen till att ha talat med varandra vid den tidpunkt då kvinnan hade hört hotet - men efter gripandena visade det sig att tidpunkten var fel och att det därmed också var fel personer som var gripna.

Polisen får också kritik för att en av männen felaktigt delgavs misstanke om brott - när han bara skulle höras som vittne, och för att det egentligen saknades laglig grund för att begära ut informationen om telefonsamtalen.

Men åklagare Björn Ericson menar att ingen enskild polis kan lastas för de fel som begicks, å han säger att allvaret i hotet gjorde att det fanns skäl för polisen att agera så snabbt och kraftfullt som man gjorde.

– Det är ju nästan en nödsituation för dem. De misstänker att det ska ske ett attentat i Göteborg dagen därpå. Man har stora krav på sig att handla snabbt. Samtidigt måste man lära av sådana här ärenden så att de brister jag har pekat på leder till att man hittar rutiner så att man kommer till rätta med sådant i framtiden.

Men beslutet idag mottogs med besvikelse av en av de män som greps, han känner att han nu tappat förtroendet för rättsväsendet:

– Jag är väldigt besviken på beslutet att lägga ned. Det var inte det beslut man hade hoppats på, säger mannen.