Musik & Liv måndag 11 april

"Ingen musik är finare än den andra"

1:10 min

Hur påverkar själva livet musikens uttryck? Hur påverkar musiken det liv som utövaren lever? Och hur påverkas sångdiktare och musiker av sina medmänniskors liv? Det utforskar den prisbelönta radioproducenten Birgitta Tollan i sin nya serie om fem avsnitt.

I det fjärde programmet medverkar pianisten, kompositören och entertainern Robert Wells, med svensk mamma och nordamerikansk pappa.

Robert Wells kallar sig både hovnarr och gathörns-trubadur och har måttot Less is Less –More is Best. Wells har nämligen skrivit och spelat in ouvertyrer till gigantiska evenemang som VM i ishockey och konståkning, och till OS I friidrott.

Under nio år såg och hörde vi Robert Wells som ackompanjatör i SVT-programmet Så ska det låta. Rhapsody in Rock, som i år firar 25-årsjubileum, har Wells som dynamisk kapellmästare och kreativt nav. Konserterna har hållits på jättelika arenor som Ulllevi, Dalhalla och Råsunda och turnéerna har gått över hela världen.

Wells är pianoprofessor i Kina, har pianoskolan King of Piano  på nätet och arbetar med stiftelsen “Tummeliten” till stöd för för tidigt födda barn. 


Hans pianistiska förebilder är de tre afroamerikanska boogie woogie-legenderna Pete Johnson, Albert Ammons och Meade Lux Lewis.

Men även europeiska pianister älskar han, inte minst de två Vladimir, nämligen Horowitz och Ashkenazy. Och Arthur Rubinstein. 2010 gav Robert Wells ut sin första soloplatta ”Close up Classics” med egna tolkningar av pianistiska pärlor av Chopin, Rachmaninov, Liszt, Debussy, Beethoven, Stenhammar och Grieg.

Robert Wells var den yngste eleven någonsin vid solistlinjen på Musikhögskolan i Stockholm. Myten att han hoppade av studierna är falsk, men det var när Robert Wells hörde den svenske pianisten Charlie Normans boogie woogie-tappning av Griegs ”Anitras Dans”, som han bestämde sig för att mixa musikstilar.

Det berättar Robert Wells för Birgitta Tollan när de möts i hans studio i Stockholm där han tar plats vid sin digitala flygel och säger:

- I min värld är ingen musik finare än den andra. Jag älskar att spela och jag älskar musik. Så enkelt är det!