Bakåtvända barnvagnar bäst för barnen

1:51 min

Det blir allt vanligare med framåtvända barnvagnar. Nu visar de första studierna att hur vi väljer att transportera barnen kan påverka både barnets språkutveckling och dess känsla av trygghet.

Liggvagn, sittvagn, sulky, joggingvagn eller syskonvagn där ena barnet ligger som i en säck under storasyskonet - det är en riktig djungel att välja vagn idag. Både i Sverige och Storbritannien blir det allt vanligare med framåtvända vagnar.

Men den skotska psykologiprofessorn Suzanne Zeedyk som studerat skillnaden på framåtvända och bakåtvända vagnar, tycker att vi måste sluta se barnvagnen som bara ett transportmedel. Tiden i vagnen kan också påverka barnet språkutveckling och känslan av trygghet.

Vi måste ta mer hänsyn till barnets upplevelse i vagnen eftersom vi vet att barnets tidiga erfarenheter är viktiga för hjärnans utveckling, säger Suzanne Zeedyk.

Hon har sett att föräldrar pratar dubbelt så mycket med sina barn om han eller hon är vänd mot föräldern och att barnet dessutom somnar lättare då - något hon tolkar som ett tecken på trygghet.

De första åren och de erfarenheter barnet får då är jätteviktiga för hjärnans utveckling. Språket utvecklas till exempel bättre ju mer vi pratar med dem.

Barn över ett år som ofta vill åka framlänges för att se mer av världen ska naturligtvis få göra det, säger hon, men då måste vi föräldrar fortsätta att prata med dem och förklara vad de ser annars kan de bli oroliga av alla intryck.

Hon vill inte klandra föräldrar, för det har inte funnits särskilt mycket information, men det gäller nu att alla, inte minst barnvagnstillverkarna, fokuserar mer på vad barnen behöver.

Anna Sandström
anna.sandstrom@sr.se

Referens:
Zeedyk, S.  2008